Home » Știri » Știri sociale » Cazul Caracal. Decizia controversată a judecătorilor, la 16 luni de la apelul disperat al Alexandrei Măceșanu la 112

Cazul Caracal. Decizia controversată a judecătorilor, la 16 luni de la apelul disperat al Alexandrei Măceșanu la 112

Redactia Știri / 21.10.2020, 15:18
Cazul Caracal. Decizia controversată a judecătorilor, la 16 luni de la apelul disperat al Alexandrei Măceșanu la 112

La o distanță de luni bune de la apariția primelor informații despre cazul Caracal, caz care a cutremurat România, s-a dat startul procesului în care Gheorghe Dincă este judecat pentru uciderea Alexandrei Măceşanu şi a Luizei Melencu. Decizia judecătorilor de a nu permite accesul presei în sală a stârnit controverse. Unchiul Alexandrei – Alexandru Cumpănașu s-a arătat nemulțumit de această hotărâre, motivând că un astfel de proces are nevoie de transparență, de o informare corectă a ziariștilor, având în vedete că jurnaliștii au relatat până acum despre acest caz care i-a șocat pe români.

Cazul Caracal. Ce se întâmplă, la 16 luni de la apelul disperat al Alexandrei Măceșanu la 112

Cazul Caracal a cutremurat România, stârnind tot felul de sentimente în rândul oamenilor care au urmărit cu sufletul la gură ancheta dispariției fetelor Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Revoltă, indignare, furie, empatie, dezamăgire, neputință. Aceste trăiri i-au încercat la tot pasul în special pe membrii celor două familii.

Rudele și apropiații au făcut tot posibilul să descopere adevărul în privința dispariției fetelor. Chiar și când Gheorghe Dincă a încercat să-i conducă pe căi greșite pe procurori, aceștia tot nu și-au pierdut speranța că fetele ar putea să fie încă în viață.

Cazul Caracal. Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la 112 pentru a-i implora pe polițiști să o ajute
Cazul Caracal. Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la 112 pentru a-i implora pe polițiști să o ajute

Cazul Caracal, considerat de mulți că a fost prost gestionat, nu aduce nici până în prezent lămuriri clare în legătură cu ce s-a întâmplat cu cele două adolescente. Cert este că procesul, în care Gheorghe Dincă este judecat pentru uciderea tinerelor, a fost demarat, prima zi în sala de judecată desfășurându-se miercuri, 21 octombrie 2020, la Tribunalul Olt. Adică la o distanță de 16 luni de la apelul disperat al Alexandrei Măceșanu la 112. Accesul presei în sală a fost însă oprit ca urmare a deciziei judecătoarei Cotoi, arată libertatea.ro.

De ce a fost, de fapt, interzis accesul presei în sala de judecată

Conform legii, procesul în care Dincă este judecat pentru uciderea Alexandrei și a Luizei ar trebui să fie unul public. Decizia luată, care restricționează accesul presei, ar avea la bază motive ce țin de contextul pandemiei. Dar chiar și așa, ar fi putut fi permis accesul presei cu condiția de a respecta normele ce țin de distanțarea fizică, regulile impuse în pandemie.

„În contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 la nivel naţional şi a necesităţii protejării cu prioritate a sănătăţii persoanelor participante la procedurile judiciare, preşedintele completului de judecată nu va permite accesul în sala de judecată la data de 21.10.2020 a altor persoane (aşa cum sunt reporterii), în afara celor prevăzute de lege.”, acesta este răspunsul oficial primit de ziariștii Libertatea, care au cerut să fie lăsați în sala de judecată.

Cum a reacționat unchiul Alexandrei Măceșanu

Decizia care restricționează accesul presei la procesul lui Dincă din cazul Caracal nu a fost însă văzută cu ochi buni de Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu. Acesta a încercat de-a lungul timpului să descopere adevărul în privința dispariției fetei. Speranțele lui și ale părinților fetei au crescut în momentul care Dincă a declarat că nu le-a omorât pe cele două.

„Te iubim Alexandra! Tot poporul român! Interzicerea participării presei la primul termen de judecare pe fond în cazul Alexandrei este un act de stalinism! Până și simulacrul de proces al lui Antonescu a fost filmat și făcut public de bolșevicii care au luat națiunea cu forța.

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, revoltat de decizia judecătoarei în cazul Caracal
Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, revoltat de decizia judecătoarei

Alexandra este deja un SIMBOL al națiunii romane, al curajului si determinării de a trăi. Accesul presei în sala era determinant pt a elimina diversele variante și interpretări ale celor discutate, dar era și o formă de transparență și corectitudine față de poporul român. Lupta mea de unul singur până la un punct a fost dusă tocmai pt a prezenta această realitate a sistemului, de a-l face mai transparent și mai aproape de cetățean.

Desi aveam dreptul în calitate de unchi al Alexandrei, dar si martor în proces, să particip în sala VOI REFUZA să o fac atâta timp cât presa nu va fi acolo iar POPORUL prin ea. Cu bune și rele, PRESA mi-a fost SINGURUL aliat în lupta pentru ADEVĂR alături de românii simpli. Dar la ce să mă aștept de la judecata dosarului în cuibul clanurilor interlope și criminalilor din județul Olt!?Voi lupta până la capăt, așa cum am promis, pt Alexandra și pt ADEVĂR”, așa sună mesajul postat de unchiul Alexandrei pe Facebook.

Cazul Caracal a ajuns și în presa străină. Strigătul de ajutor al Alexandrei Măceșanu a cutremurat România

Cazul Caracal, caz care a cutremurat România, a ajuns și în presa străină. Despre acest caz au scris inclusiv jurnaliștii de la BBC. Aceștia au menționat faptul că Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la 112 și i-a implorat pe polițiști să o ajute, spunându-le că a fost răpită, sechestrată și violată.

Apelul disperat al tinerei de 15 ani a avut loc pe data de 25 iulie 2019, la o zi distanță de când a dispărut de acasă. Tocmai pe data de 26 iulie 2019 au intervenit polițiștii în casa lui Gheorghe Dincă.

Gheorghe Dincă și-a schimbat declarațiile în cazul Caracal
Gheorghe Dincă și-a schimbat declarațiile în cazul Caracal

Acela a fost momentul când cazul a ajuns în atenția presei din România. Din acea zi, tot felul de informații despre acest caz au început să fie prezentate presă, iar situația Alexandrei a scos la iveală o altă dispariție, cea a Luizei Melencu. Dincă ar fi răpit-o pe această tânără pe 14 aprilie 2019.

Perchezițiile făcute pe proprietarea lui Gheorghe Dincă au scos la suprafață tot felul de lucruri macabre care au șocat opinia publică. S-au găsit oase arse în butoiul din curtealui Dincă. Despre aceste oase mult timp s-a spus că ar aparține fetelor, invocându-se ideea că trupurile lor au fost arse acolo.

Cazul Caracal, o luptă fără sfârșit. Ce a declarat, de fapt, Dincă

Inițial, Gheorghe Dincă a șocat prin declarațiile sale în cazul Caracal. În fața procurorilor, la audiții, el s-a făcut vinovat pentru soarta fetelor, spunând că le-a răpit și le-a omorât pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

Ulterior, el ar fi declarat că a avut și un complice în cazul Luizei, pe Ștefan Risipițeanu, care ar fi violat-o pe Luiza. Lucrurile au luat însă o altă întorsătură în anchetă, când Dincă și-a schimbat declarațiile.

Cazul Caracal. Luiza Melencu a dispărut pe 14 aprilie 2019
Cazul Caracal. Luiza Melencu a dispărut pe 14 aprilie 2019

Ultima dată, el a spus că nu le-a omorât pe cele două tinere și că fetele erau în viață când ar fi fost luate din casa lui. Mama Luizei Melencu a povestit ce s-a întâmplat, în luna septembrie a anului 2020, când a ajuns față în față cu presupusul criminal al fiicei sale.

M-am apropiat și l-am întrebat dacă e părinte să se uite în ochii mei și să spună ce s-a întâmplat. Prima dată nu a reacționat, dar acum a început să plângă. S-a uitat la mine, în ochii mei. A început să plângă și a zis că nu vorbește cu copiii lui și a spus că se uită la noi cum îl acuzăm. Noi nu l-am acuzat niciodată pentru că știm că nu el le-a omorât pe fete.

A spus că în curtea lui nu s-a întâmplat nimic, că a fost bătut două ore, iar toate declarațiile care i s-au luat, s-au luat sub presiune”, declara Monica Melencu.

De-a lungul timpului au existat voci care au susținut că fetele nu au fost ucise și că ele ar fi ajuns într-o rețea de prostituție, rețea controlată de nume puternice din România. Cu toate astea, nici până acum nu s-a ajuns la un numitor comun în această anchetă.

Mama Alexandrei și mama Luizei, distruse de durere
Mama Alexandrei și mama Luizei, distruse de durere

Părinții celor două tinere trăiesc cu speranța că fetelor lor sunt în viață și își doresc ca adevărul să iasă la suprafață în cazul Caracal. Avocatul familiei Melencu susține că această luptă nu își va găsi rezolvarea prea curând.

„Va dura foarte mult atât timp cât Dincă va trăi. (…) Dacă Dincă începe să spună tot, lucrurile se vor complica.(…)Sunt foarte multe servicii băgate în acel dosar, încrengăturile sunt foarte mari. Cred că acest dosar, cel puțin parțial, va fi secretizat pe 50 de ani”, este de părere avocatul Tonel Pop.