Home » Știri » Știri sociale » Ce amendă usturătoare riscă românii care poartă mască textilă în loc de mască chirugicală sau mască FFP2

Ce amendă usturătoare riscă românii care poartă mască textilă în loc de mască chirugicală sau mască FFP2

Pană Emanuela / 07.01.2022, 16:32
Ce amendă usturătoare riscă românii care poartă mască textilă în loc de mască chirugicală sau mască FFP2

Autoritățile din toată lumea impun noi restricții pentru valul cinci al pandemiei de Covid-19. Este și cazul României care începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, interzice purtarea măștilor din material. Vor fi acceptate numai cele chirurgicale sau cele de tip FFP2. Ce amendă usturătoare riscă românii care vot continua să poarte mască textilă.

Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile

Potrivit unei hotărâri oficilizate joi, 6 ianuarie 2022, de Guvern, HG 34/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 18, starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile. Noua dată limită va fi 6 februarie 2022. De asemenea, hotărârea visează și unele restricții care se vor aplica în perioada următoare, pentru valul cinci pandemic care bate la ușă.

Astfel, purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, dar va fi interzisă purtarea celor din material textil sau a vizierelor din plastic. Vor fi acceptate numai cele chirurgicale sau cele de tip FFP2. Condițiile în care se vor purta aceste măști de protecție vor trebui stabilite printr-un ordin comun al ministrului Sănătății cu cel al ministrului Afacerilor Interne.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

  1. copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  2. persoanele care sunt singure în birou;
  3. prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  4. reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  5. vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  6. persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Amendă usturătoare pentru care nu se supun măsurilor anunțate

Cei care nu vor respecta regulile impuse și vor continua să circule în spațiul public cu măști textile riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a subliniat că legea este clară, că noua tulpină se răspândește foarte ușor și că portul măștii este esențial pentru limitarea răspândirii Covid-19.

„Este ca și cum nu ar avea mască. Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.”, a spus Bode despre cei care poartă măști textile, la Digi 24.

Mască FFP2
Mască FFP2

Măsurile actuale rămân în vigoare

Cele mai multe dintre măsurile care se aplică în prezent pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 se vor păstra în continuare. Totuși, pe lângă stabilirea tipurilor de măști de protecție acceptate, va mai exista o modificare.

Concret, capacitatea la care funcționează anumite afaceri va depinde din nou de numărul cazurilor înregistrate la nivelul localităților. Astfel, rămâne în vigoare regula de participare a persoanelor la activitățați până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este egală sau sub 1/1.000 de locuitori.

Celelalte reguli aplicabile în prezent pentru companii și persoane fizice vor fi păstrate. Restricțiile aplicabile în această perioadă persoanelor fizice sunt de găsit în acest articol, în timp ce regulile actuale pentru afaceri sunt aici.