Home » Știri » Știri sociale » Ce presupune accidentul de muncă, în cazul muncii de acasă. Iată ce scrie în lege

Ce presupune accidentul de muncă, în cazul muncii de acasă. Iată ce scrie în lege

Manolică Anca / 19.02.2022, 16:28
Ce presupune accidentul de muncă, în cazul muncii de acasă. Iată ce scrie în lege

Ipoteza unui accidentul de muncă în spațiul locuinței angajatului nu ar trebui ignorată, întrucât faptele petrecute în timpul programului de muncă se pot încadra în unele dintre ipotezele corespunzătoare accidentului de muncă, din moment ce nu există nicio prevedere care să excludă telemunca în mod expres. Hai să aflăm ce presupune accidentul de muncă, în cazul telemuncii.

Ce presupune accidentul de muncă, în cazul celor care lucrează din confortul casei lor

Conform Legii nr. 319/2006 (Legea SSM), accidentul de muncă este definit ca o vătămare violentă a corpului (lovire, rănire) sau o intoxicație acută profesională, care se petrece în timpul programului de muncă sau în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Accidentul de muncă poate duce la o incapacitate temporară de muncă (minimum trei zile calendaristice), invaliditate (mutilare, schilodire) sau moarte.

„Accidentul cauzat de activități care nu au legătura cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceștia, în timpul programului de muncă, și nu se datorează culpei exclusive a accidentatului”, mai este scris în  secțiunea din lege ce vizează accidentele de muncă.

Se încadrează în această definiție fapte care se petrec acasă ori în alt loc în care telesalariatul a ales să lucreze?

La această întrebare a încercat să răspundă avocata Adriana Radu, în cadrul unei conferințe organizate de avocatnet.ro. Așadar, dacă luăm în calcul ipoteza că accidentele de muncă au loc „în timpul procesului de muncă” sau „în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu”, precum și situațiile mai sus menționate, respectiv că pot avea loc „în alt loc de muncă organizat de aceștia, în timpul programului de muncă”, atunci răspunsul este afirmativ.

Ce presupune accidentul de muncă, în cazul muncii de acasă
Ce presupune accidentul de muncă, în cazul muncii de acasăa

Problema e că legea face o distincție clară și atunci s-ar putea considera că locul de unde lucrează telesalariatul ar putea fi un loc de muncă organizat de angajator. Cu atât mai mult dacă luăm ne gândim la banii pentru telemuncă, adică cei maximum 400 de lei care pot fi acordați lunar, cu un regim fiscal avantajos, pentru ca angajatul să își poată acoperi costurile legate de telemuncă.

„Practic, răspunderea ta ca angajator se extinde asupra apartamentului tău – sigur, nu tot! – , în zona unde angajatul, în timpul programului de muncă, își desfășoară activitatea. Pentru că legislația noastră, așa cum e ea scrisă acum nu prevede nicio excepție care să stabilească că nu se aplică la telemuncă. Trebuie să ne uităm la aspectele astea, nu le putem neglija”, subliniază Adriana Radu,.

De asemenea, avocata a atras atenția asupra importanței ca toți angajatorii care vor să folosească telemunca pe termen lung să evalueze toate aspectele care țin de aceasta și să modifice toate politicile interne în consecință.

Acoperirea legislativă pentru situația în care angajatul nu se află efectiv la locul de muncă

Este important de amintit și de acea acoperire legislativă pentru situația în care angajatul nu se află efectiv la locul de muncă. Un exemplu elocvent este accidentul de traseu: „dacă deplasarea s-a făcut în timpul și pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator și invers”, așa cum se arată în Legea SSM. Este inclus, de asemenea, și accident survenit în timpul pauzei de masă în locuri organizate de angajator.

De asemenea, nu trebuie uitat că fiecare salariat are o contribuție în egală măsură la fondul pentru accidente de muncă și boli profesionale. Angajatorii plătesc pentru toți aceștia, indiferent de locul din care muncesc și de norma de lucru. Este vorba despre contribuția asiguratorie de muncă, care reprezintă 2,25% din salariul brut, din care un mic procent merge și către Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.