Home » Știri » Știri sociale » Ce rol are melatonina și cum îți poate rezolva ea problemele de somn

Ce rol are melatonina și cum îți poate rezolva ea problemele de somn

Pană Emanuela / 25.11.2020, 20:00

Organismul uman are nevoie de un anumit număr de ore de somn pe noapte, pentru a putea produce energia de care avem nevoie a doua zi pentru a ne finaliza cu succes toate sarcinile. Cu toate acestea, există unele momente sau perioade în care punem capul pe pernă și pur și simplu nu putem adormi. Discuția despre insomnie se poate face doar în prezența termenului „melatonină“ și vă vom explica în cele ce urmează de ce.

Ce rol are melatonina

Când episoadele în care avem tulburări ale somnului devin frecvente, spunem că suferim de insomnii. Insomnia este una dintre cele mai comune cauze pentru care nu ne putem odihni cum trebuie și se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezirea pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Potrivit studiilor, mai mult de 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte, cât este indicat, iar peste 75% suferă de epuizare.

Așadar, o soluție la care putem apela atunci când nu putem dormi este utilizarea melatoninei – un hormon care se găsește în mod natural în organism, dar care există și sub formă de medicamente. Fiind responsabilă cu introducere somnolenței, melatonina mai este cunoscută și sub denumirea de „hormonul somnului“ sau „hormonul întunericului“. Acesta este eliberat pe timp de noapte și „spune“ organismului când trebuie să doarmă.

Legătura dintre melatonină și somn

Pe lângă faptul că ajută în combaterea insomniei, melatonina este un antioxidant de top și echilibrează activitatea endocrină, influențând în sens pozitiv secreția hormonilor sexuali feminini, reglând ciclul menstrual și intrarea la menopauză.

„Melatonina este un hormon natural, produs de o glandă mică, localizată între cele două emisfere, numită glanda pineală. Descoperită la sfârşitul anilor 50, melatonina mai poate fi produsă şi la nivelul măduvei osoase, leucocitelor, tractului gastrointestinal, retinei etc. Deşi melatonina este produsă şi de alte ţesuturi, sursa principală este glanda pineală“, notează bioclinica.ro.

Așadar, atunci când soarele coboară şi începe să apară întunericul, nucleul suprachiasmatic din hipotalamus „aprinde“ glanda pineală, care începe să producă melatonină care este eliberată în sânge. Acest lucru se întâmplă în jurul orei 21, când nivelul de melatonină din sânge crește brusc, pregătind astfel corpul pentru somn.

Citește și: Ce să faci ca să adormi repede. 7 trucuri pentru un somn plin de odihnă

Cum combate insomnia

În timpul odihnei, melatonina împiedică hormonii energetici să fie activi, pentru ca resursele organismului să aibă posibilitatea de a se regenera. Totodată, în intervalul 2:00 – 4:00 AM, „hormonul somnului“ susține reducerea temperaturii interne a corpului, ca urmare a circulației mai reduse a sângelui în extremitățile acestuia.

Ce este melatonina și cum poate ajuta organismul în fața insomniilor
Ce este melatonina și cum poate ajuta organismul în fața insomniilor

Așadar, dacă suferi de insomnii, poți lua melatonină pentru o perioadă, până ce reușești să îți reglezi programul de somn. Vestea bună este că, spre deosebire de alte medicamente de tip somnifer, melatonina nu crează dependență.

„Organismul nu capătă toleranță la melatonina și nu apar alte simptome ale dependenței, nici sevraj la încetarea administrării“, notează doc.ro.

În schimb, vestea proastă este că dacă dministrezi o cantitate prea mare de melatonina, poți să ai de-a face cu o serie de efecte averse precum: dureri de cap, greață, amețeli, irascibilitate, scăderea tensiunii arteriale, crampe abdominale, stări depresive trecătoare.