Meseria de poliţist este una dintre cele mai respectate și implică responsabilități semnificative, însă salariul unui debutant în acest domeniu nu reflectă întotdeauna greutatea și riscurile implicate.
În cadrul unui episod al podcast-ului „Primul milion”, Bogdan Urucu, fost polițist cu aproape un deceniu de experiență și cunoscut publicului larg din participarea la Survivor România, a discutat deschis despre veniturile din acest domeniu. Potrivit acestuia, salariul unui subofițer în România variază între 4.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime, funcție și alte criterii.
Bogdan Urucu a descris pentru bugetul.ro provocările întâmpinate în această meserie, subliniind că nu este deloc una ușoară.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Și eu am stat în intersecție pe ploaie, pe frig și am dirijat plouat, ud, mă claxonau toți…oricum, lumea nu prea înțelege rolul polițistului acolo, în intersecție, cei mai mulți îl înjură.
„Și eu am stat în intersecție pe ploaie, pe frig și am dirijat, plouat, ud, în timp ce mă claxonau toți. Oricum, lumea nu prea înțelege rolul polițistului acolo, cei mai mulți îl înjură. Să fii polițist nu înseamnă să fii vreun șmecher, că ești atotputernic, că faci ce vrei tu sau că ai anumite beneficii. Nu, nu ai. Suntem oameni normali”, a spus Bogdan Urucu.
Pentru a deveni subofițer în cadrul Poliției Române, candidații au nevoie doar de diploma de Bacalaureat. Pentru a avansa însă în ierarhia profesională, trecând din rândul subofițerilor în cel al ofițerilor, este necesară o diplomă universitară.
„Ca să poți evolua, să treci din rândul subofițerilor în cadrul ofițerilor, îți trebuie facultate. Ori te duci la școala de subofițeri, la Câmpina, ori mergi la Academie direct”, a mai spus Daniel Urucu.
Astfel, deși meseria de polițist oferă stabilitate și beneficii, salariul unui debutant rămâne modest în raport cu responsabilitățile asumate. Pentru mulți, alegerea acestei cariere vine mai degrabă dintr-un sentiment de vocație decât din dorința de câștiguri financiare substanțiale.