Home » Știri » Știri sociale » Ce salariu are un preot român și cât câștigă de fapt Patriarhul Daniel

Ce salariu are un preot român și cât câștigă de fapt Patriarhul Daniel

Manolică Anca / 27.08.2021, 12:46
Ce salariu are un preot român și cât câștigă de fapt Patriarhul Daniel

Salariile în biserică au crescut de mai multe ori în ultimii ani, șefii BOR ajungând să primească aceiași bani pe care îi ia un ministru. Dar hai să vedem ce salariu are un preot obișnuit, în comparație cu salariul Patriarhului Daniel.

Un preot obișnuit are un salariu cât al unui profesor

Creșterile salariale din ultimii ai ani ale bugetarilor au dus la o dublare a veniturilor preoților și a personalului din clerul bisericesc. Conducerea Bisericii Ortodoxe, dar și șefii alor culte, se bucură în prezent de salarii enorme, iar funcțiile lor au ajuns să fie asimilate cu cele ale unor demnitari importanți din conducerea țării.

Forma actualizată pe 2021-2022 a Legii Cultelor 153/2017 arată faptul că un preot gradul 1 cu studii superioare are un salariu de bază (salariu minim brut) de 4.000 de lei pe lună, un preot gradul 2 primește 3.900 de lei, un preot definitiv 3.850 de lei iar unul debutant 3.700 lei.

Pentru studii medii, salariile sunt ceva mai mici: un preot gradul I ia 3.700 lei, un preot definitiv primește 3.650 lei iar un debutant trebuie să se mulțumească cu numai 3.550 lei. În ultimii ani, salariile în rândul preoților au crescut cu până la 100%. România are peste 15.000 de preoți, diaconi, pastori, etc, din care aproape 11.000 au studii superioare. Statutul și veniturile lor sunt asimilate celor ale profesorilor.

Grila de salarizare în rândul preoților
Grila de salarizare în rândul preoților

Patriarhul Daniel primește aproape 24.000 de lei pe lună

De-a lungul timpului, salariul lunar al Patriarhului a fost subiectul unor ample controverse, vehiculându-se sume enorme. Cum mai mari bisericii se bucură de o prețuire și mai mare din partea Statului Român, Patriarhul Daniel are o funcție asimilată celei de Președinte a Senatului, salariul încasat fiind pe măsură.

De la 1 ianuarie 2019, șeful BOR a beneficiat de majorarea salariului minim pe economie, venitul lui ajungând la 23.920 lei pe lună, adică aproximativ 24 de mii de lei. În anul 2018, salariul Patriarhului era de 16.600 de lei.

Arhiepiscopul major, mitropoliții ortodocși și catolici primesc salarii ca cele ale secretarilor și chestorilor Senatului și a Camerei Deputaților (20.000 de lei). Arhiepiscopii și șefii de cult sunt considerați miniștri și primesc peste 15.000 de lei lunar. Episcopii sunt asimilați funcției de parlamentari și câștigă lunar între 11.000 și 14.000 de lei.

Cine este Patriarhul Daniel

Preafericitul Patriarh Daniel a devenit un personaj foarte controversat în România, fiind acuzat adesea că se află la limita credinței creștine și că gestionarea întregii Instituții bisericești din România este total defectuoasă. Actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost înscăunat oficial pe data 30 septembrie 2007.

Dan Ilie Ciobotea, pe numele său real, a fost student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde a obținut Diploma de licență în teologie (Noul Testament). Ulterior, a frecventat cursurile de doctorat în cadrul Institutul Teologic Universitar din București, după care, și-a continuat studiile peste hotare, ajungând să fie cadru didactic asociat, lector și director adjunct la Institute de renume din Germania și Elveția.

Cu numai doi ani înainte de Revoluția din 1989, el a debutat în viața monahală, la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe celebrul părinte Cleopa.