Home » Știri » Știri sociale » Ce se dă de pomană la parastasele de 40 de zile și la cele de un an

Ce se dă de pomană la parastasele de 40 de zile și la cele de un an

Pană Emanuela / 23.05.2021, 08:27
Ce se dă de pomană la parastasele de 40 de zile și la cele de un an

Pentru rudele și familia care au pierdut pe cineva drag, ceremonia de înmormântare nu reprezintă ultimul eveniment pe care-l organizează. În religia ortodoxă, se obișnuiește ca familia răposatului să facă, la un anumit interval de timp, pomeni și parastase. Cea mai importantă pomană este cea care are loc la 40 de zile după decesul persoanei, de unde se trage și denumirea. La un an după trecerea în neființă se face din nou pomenirea, după care tradiția continuă din an în an până când se împlinesc 7 ani de la moarte. Află, în continuare, ce se dă de pomană la parastasul de 40 de zile și cel de un an.

Ce se dă de pomană la parastasul de 40 de zile

În popor, pomana de 40 de zile mai este cunoscută și sub denumirea de parastasul de 6 săptămâni. Acest eveniment nu se organizează întotdeauna chiar la 40 de zile după deces, ci se face, de regulă, într-o zi de weekend cât mai apropiată de acest termen, când la biserică se fac slujbe mai mari și cunoscuții persoanei decedate pot veni la pomană.

Această pomană are o însemnătate simbolică, crezându-se că moartea reprezintă, de fapt, o naștere în viața veșnică, sufletul celui decedat ajungând în fața lui Dumnezeu în cea de-a 40-a zi. Pe parcursul celor 40 de zile de la deces, rudele plătesc la biserică diferite slujbe și pomeni, iar în ultima zi de la trecerea în neființă se face și o rugăciune la mormânt, urmată de masa pentru pomenirea creștinului.

Organizată acasă sau la un local, în funcție de numărul de persoane, la pomana de 40 de zile vor participa persoanele apropiate, rudele și familia persoanei decedate. La noi în țară, creștinii ortodocși organizează, de cele mai multe ori, pomana de 40 de zile acasă, unde sunt invitate rudele și apropiații defunctului, pentru a participa la masa dată întru pomenirea acestuia.

În tradiția ortodoxă, parastasul de 40 de zile este cel mai important soroc pentru pomenirea morților, căci în ultima zi din acest interval sufletul se prezintă la judecata particulară.

Iată cum trebuie să se pregătească cei care vor pomeni un suflet drag plecat în lumea de dincolo. În primul rând, familia decedatului trebuie să ducă, la slujba de la biserică, vin, colivă și lumânări. Totodată, se duce și un colac din care preotul va scoate părticica pe care o va așeza pe icoană și pe care-l va va împărți bucățele rudelor decedatului.

Potrivit tradiției, la parastasul de 40 de zile, rudele răposatului dau de pomană haine, încălțăminte, obiecte de uz casnic și, desigur, bucate (neapărat de post, dacă parastasul se face în timpul postului). Chiar dacă defunctul adora mâncarea „de dulce“, aceasta „nu este primită“ în zilele de post. Totodată, se obișnuiește ca persoanelor sărmane să li se ofere accesoriile vestimentare ale persoanei decedate.

De precizat că obiceiul de a împărți un anumit număr de farfurii, pahare, linguri (6, 12 sau 24) nu are legătură cu preceptele ortodoxe, fiind o datină pe care poți să o respecți sau nu, după cum îți permit timpul și bugetul.

Tot potrivit tradiției, fie la parastasul de 40 de zile, fie la un an de la deces, crucea de piatră ar trebui „ridicată“.

Citește și: De ce se dă de pomană. Cum explică biserica această tradiție

Ce se dă de pomană la parastasul de un an

Cuvântul „parastas“ își are originea în grecescul „paristemi“, care înseamnă „a fi aproape de cineva/alături de cineva“. Astfel, odată cu înmormântarea celui decedat, este important să i se cinstească amintirea, comemorându-l prin obiceiul numit parastas.

Ce se dă de pomană la parastasul de un an

Dacă urmăm exemplul vechilor creștini, care prăznuiau Ziua Morții Martirilor și a Sfinților în fiecare an, am putea asocia parastasul de un an de la trecerea la cele veșnice cu prima zi de naștere a lor pentru viața de dincolo. Împlinirea primului an înseamnă, totodată, și oportunitatea de a pune la punct mormântul, de a alege o piatră funerară sau, de ce nu, un monument.

De asemenea, trebuie menționat că pomenirea de un an este urmată de cea făcută la 7 ani. La parastasul de un an se împart, după posibilități, următoarele: o colivă, o sticlă de vin, 24 de vase cu mâncare (şi căni), trei căpeţele (sau măcar colaci obişnuiţi), lumânări, tămâie, prosoape pentru preoţi, 24 de batiste, haine noi.