Home » Știri » Știri sociale » Ce spun tradițiile străvechi. Se transmite sau nu la mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august?

Ce spun tradițiile străvechi. Se transmite sau nu la mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august?

Pană Emanuela / 14.08.2021, 07:43
Ce spun tradițiile străvechi. Se transmite sau nu la mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august?

Mulți români se confruntă cu o dilemă când vine vorba despre sărbătorile Maicii Domnului, întrucât nu știu când anume ar trebui să le ureze „La mulți ani!“ sărbătoriților: pe 15 august sau pe 8 septembrie? Află în continoare ce spun tradițiile străvechi despre Sfânta Maria Mare, celebrată pe data de 15 august.

Ce spun tradițiile străvechi

Pentru că există două sărbători religioase cu același nume, pe 15 august, respectiv pe 8 septembrie, nu prea se știe când ar trebui să le spunem „La mulți ani!“ celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate.

Unii români aleg să transmită urări celor ce-și serbează onomastica pe data de 15 august, în timp ce alții fac acest lucru pe 8 septembrie, când este celebrată Nașterea Maicii Domnului. Bineînțeles că există și cea de-a treia categorie, cea a persoanelor care trimit mesaje de „La mulți ani de Sfânta Maria“ în ambele ocazii.

Pe data de 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, fiind trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Întrucât în această zi se pomenește trecerea în neființă a Fecioarei Maria, mulți sunt de părere că este păcat să le urezi de bine celor care poartă acest nume sau derivate ale acestuia.

Astfel, pe data de 15 august se pomenesc, potrivit tradiției străvechi, doar morții, ziua de onomastică sărbătorindu-se pe data de 8 septembrie, când s-a născut Maica Domnului.

Citește și: 10 cele mai frumoase nume de femei și mesajul profund pe care îl conțin. Ce semnifică de fapt Maria, Elena, Gabriela sau Laura

Când urăm „La mulți ani de Sfânta Maria“?

Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă consideră ca sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru creștini, iar nu de tristețe, deci, prin urmare, nu este nimic greșit în a ura „La mulți ani!“ sărbătoriților.

Se spune sau nu „La mulți ani“ de Sfânta Maria Mare, celebrată pe 15 august?
Se spune sau nu „La mulți ani“ de Sfânta Maria Mare, celebrată pe 15 august?

Explicația ar fi că moartea Fecioarei Maria este considerată o mutare la Viață, fapt ce reiese și din Troparul Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții“.

Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre «adormire», o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună «La mulți ani!», având în vedere că vorbim despre o înmormântare.

Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: «Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții». Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem «La mulți ani!»“, explică părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

De Sfânta Maria își serbează onomastica persoanele care poartă numele de: Maria, Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Mărioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.

Ce semnificație are numele Maria

În limba ebraică, numele Maria înseamnă cea iubită sau cea îndrăgită. În România, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei – aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000, Mariana, și în jur de 51.000 poartă numele de Marinela.