Home » Știri » Știri sociale » Ce vor să facă retailerii europeni pentru a economisi energia. Măsurile anunțate

Ce vor să facă retailerii europeni pentru a economisi energia. Măsurile anunțate

Alexandru Cazacu / 10.08.2022, 17:01
Ce vor să facă retailerii europeni pentru a economisi energia. Măsurile anunțate

După scumpirile la energie din ultima perioadă, marii retaileri europeni au decis să ia unele măsuri pentru a economisi energia. Pentru a reuși să facă acest lucru, unii retaileri se gândesc să își reducă programul de funcționare și intervalul de timp în care vor fi iluminate vitrinele. Datorită acestor măsuri, consumul de electricitate va fi redus semnificativ.

Cum vor să economisească energia retailerii europeni

Conform celor de la Reuters, în urma majorării prețurilor la energie și a apariției riscului raționalizării, unii retaileri din Europa se gândesc să scurteze programul de funcționare la iarnă. Asta după ce șefii companiilor de utilități și oficialii europeni le-ai recomandat cetățenilor și companiilor să reducă consumul de energie electrică și să aibă planuri de rezervă pentru a nu mai fi atât de dependenți de importurile de gaze.

Astfel, subsidiara austriacă a Grupului Spar a decis să reducă intervalul de timp în care atât publicitatea din vitrine, cât și exteriorul magazinelor sale vor fi iluminate, a transmis un purtător de cuvânt al companiei. În urma acestor măsuri, consumul de energie electrică al retailerului ar putea fi redus cu aproximativ 1 milion de kilowaţi-oră/an, a mai spus acesta.

Carrefour a semnat un document cu privire la reducerea consumului de electricitate

În luna iulie, directorul de la Leclerc a anunțat că cel mai mare retailer de produse alimentare din Franța ar putea reduce programul de funcționare al magazinelor sale. Se pare că aceste măsuri au fost luate pentru a preveni riscul întreruperilor în aprovizionare cu energie electrică.

De asemenea, Carrefour a semnat un contract cu operatorul de rețea RTE. Documentul, intitulat „EcoWatt Charter”, are în vedere reducerea consumului de electricitate în magazinele Carrefour în perioada în care cererea este prea mare.

În schimb, alți retaileri europeni, printre care și grupurile Colruyt şi Ahold, ar putea fi izolați parțial de eventuale întreruperi și de costurile ridicate, având deja programe destinate conservării energiei electrice, potrivit Agerpres.

Ce vor să facă retailerii europeni pentru a economisi energia
Ce vor să facă retailerii europeni pentru a economisi energia

Începând din 2023, multe magazine vor funcționa cu energie sustenabilă

Un purtător de cuvânt de la Colruyt a spus că: „Pe termen scurt nu sunt avute în vedere măsuri concrete dar ambiția firmei este să continue eforturile care fac parte din politica sa energetică generală. De acea nu avem reclame iluminate și optăm pentru frigidere închise etc”. Oficialul a explicat că retailerul belgian are 44 de magazine care nu folosesc combustibili fosili. În schimb, acestea sunt încălzite „grație deșeurilor sau electricității din surse regenerabile”.

Frans Muller, directorul general al grupului Ahold, a declarat că și acest retailer caută noi modalități pentru a reduce consumul de energie.

„Nu am luat nicio decizie cu privire la programul de funcţionare dar ne uităm cu mai multă atenţie la consumul de energie”, a spus Muller, conform sursei citate.

Se pare că retailerul are deja mai multe programe destinate economisirii gazelor naturale. Ba chiar mai mult de atât, unul dintre aceste programe are în vedere ca, începând de anul viitor, toate magazinele Albert Heinj să funcționeze în totalitate pe energie sustenabilă.