Home » Știri » Știri sociale » Cei 6 elevi români care au câștigat medalii de aur și argint la matematică. S-au clasat pe locul 5 în lume

Cei 6 elevi români care au câștigat medalii de aur și argint la matematică. S-au clasat pe locul 5 în lume

Manolică Anca / 22.07.2022, 16:37
Cei 6 elevi români care au câștigat medalii de aur și argint la matematică. S-au clasat pe locul 5 în lume

Șase elevi români au ajuns pe cele mai înalte culmi ale succesului și au dus România pe primul loc în Europa și locul cinci în lume la Olimpiada Internațională de Matematică din Norvegia. Ecuația succesului le-a adus celor șase juniori din lotul naţional două medalii de aur și patru de argint.

6 elevi români, medaliați cu aur și argint la Olimpiada Internațională de Matematică

Lotul olimpic de matematică al României a obținut primul loc în Europa și locul 5 la nivel mondial la olimpiada internațională de la Oslo. Cei șase, elevi în clasele a X-a și a XI-a, au adunat un punctaj total de 194, fiind cel mai mare înregistrat în ultimele 25 de ediții, potrivit spuselor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. În 1996, România a obținut locul întâi la nivel mondial cu 187 de puncte.

Primele patru locuri în clasamentul mondial au fost ocupate de elevii din China, Coreea de Sud, SUA și Vietnam. Concursul a avut loc în capitala Norvegiei, competiție la care au luat parte 105 țări. Și iată că, și România se poate lăuda acum cu un loc onorabil în topul celor la bune țări la disciplina calculelor.

„Ne faceți să fim mândri. (…) Reușita voastră este absolut remarcabilă și ne obligă pe noi, cei care suntem vremelnic decidenți, să facem în așa fel încât România să poată să susțină performanța voastră”, a declarat ministrul Educației, cel care, de altfel, i-a și întâmpinat pe elevi la sosirea în țară.

România se poate lăuda ca fiind țara care a organizat prima Olimpiadă Internațională de Matematica. Se întâmpla în anul 1959, la inițiativa Societății de Științe Matematice.

Cum a arătat delegația României în Norvegia

Cei șase elevi juniori din lotul naţional al României medaliați sunt:

  • Robert Dragomirescu și David-Andrei Anghel de la Liceul Internațional de Informatică București – medalii de aur;
  • Andrei Moldovan, Vlad-Titus Spătaru, Radu Lecoiu de la Liceul Internațional de Informatică București și Andrei Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București – medalii de argint.

Echipa a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, împreună cu Marius Perianu, de la Colegiul Național Ion Minulescu Slatina, jud. Olt și cu Lucian Țurea, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București.

David Anghel: „A fost o experiență unică. (…) Cu fiecare problemă primită aflai câte puncte aveai, dar cea mai mare bucurie a fost când am văzut locul țării”.

Robert Dragomirescu: „A fost toată munca pe un an cristalizată într-un singur moment, nu mă așteptam la un rezultat atât de mare”.

Andrei Moldovan: „Am fost un pic supărat când am aflat rezultatele, că m-așteptam să iau un pic mai mult. (…) Sper să fim în top 5 și la anul”.

Andrei Chiriță: „Cred că mai degrabă matematica m-a ales pe mine decât eu pe ea. (…) Sunt foarte fericit”.

Micile genii au muncit chiar și șase ore pe zi pentru aceste rezultate deosebite și iată că acum culeg laudele!