Home » Știri » Știri sociale » Cod rutier 2022. 10 modificări care se aplică deja în România. Ce e important să știe șoferii

Cod rutier 2022. 10 modificări care se aplică deja în România. Ce e important să știe șoferii

Manolică Anca / 28.02.2022, 14:56
Cod rutier 2022. 10 modificări care se aplică deja în România. Ce e important să știe șoferii

Anul 2022 a venit cu o serie de modificări de Cod rutier. De principiu, acestea vizează mecanismele de sancționare a încălcării legislației rutiere, astfel că, multe din acestea s-au înăsprit ori au fost adăugate unele noi. O parte dintre modificările apărute în ianuarie la Codul rutier se aplică de la acel moment, în timp ce majoritatea au intrat în vigoare de duminică, 27 februarie. Iată ce trebuie să știe orice șofer.

Cod rutier 2022. Sancțiuni mai dure pentru șoferi

Ordonanța pentru modificarea Codului rutier, OG nr. 1/2022, oficializată spre sfârșitul lunii ianuarie vizează o circulația rutieră mai sigură și reducerea numărului de accidente rutiere. Aceasta predeve majorarea sancțiunilor existente în legislația rutieră sau introducerea unora noi. Unele prevederi se aplică de la momentul apariției ordonanței, însă cele mai multe se aplică din 27 februarie. Haide să le vedem pe toate:

1. Sancționarea comportamentului agresiv

La această categorie intră schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, pentru a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână, utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor. Pentru acestea, OG stabilește sancțiuni progresive, în funcție de gravitatea faptelor, ceea ce înseamnă amenzi mari și suspendarea permisului auto.

2. Cod rutier 2022. Sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens

Până acum, șoferii care întorceau mașina pe autostradă sau mergeau pe contrasens erau pasibili doar amendă (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei). Începând din 27 februarie, ei primesc și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile.

3. Sancțiuni mai dure și pentru mersul pe banda de urgență a autostrăzii

Mersul pe banda de urgență, din varii motive, atrage amenzi mari de acum, cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei. În plus, sancțiunea contravențională complementară cu privire la punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) a fost înlocuită cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

4. A crescut perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren

Potrivit noului act normativ, a fost majorată sancțiunea contravențională complementară de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

5. Cod rutier 2022. Pedepse mai aspre pentru depășirile neregulamentare

S-au majorat pedepsele pentru nerespectarea regulilor cu privire la depășirile neregulamentare, astfel: amenda a crescut de la 580 – 725 de lei, cât era înainte amenda, la 870 – 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere a fost mărită de la 30 la 60 de zile.

6. Un nou prag de viteză pentru care se aplică o perioadă majorată de suspendare a permisului

Practic, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză se traduce prin aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

Sancțiuni mai dure pentru șoferii români
Sancțiuni mai dure pentru șoferii români

7. Cod rutier 2022. Posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto a fost eliminată

Mai mult, a apărut posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

8. Puncte de penalizare pentru neasigurarea mașinii

Cei care obișnuiesc să nu tragă frâna de mână sau nu lase mașina „în viteză” atunci când o parchează, pot fi sancționați cu puncte de penalizare. Mai exact, modificările din noul Cod Rutier 2022 prevăd că șoferul unei mașini care staționează pe un drum public trebuie să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză. În caz contrar, riscă sancțiuni dure.

9. Se interzice conducerea unei mașini pentru șoferii cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație

A apărut interdicția de a conduce pe drumurile publice din România, ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

10. Cod rutier 2022. Datele de identificare ale șoferului care trebuie date poliției

S-a stabilit cu exactitate ce date trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii, dacă nu el este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană. Așadar, va trebui să spună autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

Citește AICI Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022 privind noul Cod Rutier.