Home » Știri » Știri sociale » Cu ce va fi înlocuit tradiţionalul catalog din şcoli. Schimbarea care apare din septembrie 2022

Cu ce va fi înlocuit tradiţionalul catalog din şcoli. Schimbarea care apare din septembrie 2022

Manolică Anca / 11.08.2022, 12:34
Cu ce va fi înlocuit tradiţionalul catalog din şcoli. Schimbarea care apare din septembrie 2022

Schimbări importante începând cu anul școlar 2022-2023. Se fac paşi spre eliminarea catalogului tradițional, cu care atât de multe generații de elevi au fost obişnuiţi. El va fi înlocuit cu unul electronic, în cadrul programului pilot lansat de Ministerul Educaţiei, Iată ce presupune această schimbare și cum se va face trecerea.

Clasicul catalog din școli, înlocuit

Noul an școlar aduce modificări în ceea ce privește catalogul școlar. Printr-un program pilot lansat de de Ministerul Educaţiei, școlile care vor să treacă la catalogul electronic pot înainta o cerere către Inspectoratul Şcolar Judeţean, până pe 16 august 2022.

Tradiţionalul catalog din şcoli, vechi de multe generații, va dispărea, în mod sigur, în epoca digitalizării, şi în România. S-au făcut deja primii pași încă din 2022, printr-un program pilot, care continuă şi în an şcolar ce stă să înceapă. S-a apelat la un astfel de program pentru ca trecerea să nu fie prea bruscă.

Deocamdată, catalogul digital nu e obligatoriu, ci opţional, dar regulile devin ceva mai stricte. Începând din acest an școlar, instituțiile de învățământ care doresc pot folosi doar catalogul electronic, fără cel clasic, însă la finalul anului el va trebui tipărit şi arhivat obligatoriu, iar directorii sunt cei care trebuie să se înscrie în program.

„În viitor, catalogul fizic va dispărea cu totul. Asta se urmăreşte. Ministerul Educaţiei a lansat o pilotare şi pentru anul şcolar 2022-2023, astfel încât unităţile de învăţământ, atât de stat cât şi cele patriculare, pot consemna situaţia şcolară a elevilor doar în format electronic, dar cu condiţia înscrierii în reţeaua de unităţi pilot ce va fi aprobată prin ordinul ministrului pe data de 1 septembrie.”, a declarat Aura Danielescu, inspector şef în cadrul Inspectoratului Școlar Timiş, potrivit Adevărul.

Clasicul catalog din școli, înlocuit
Clasicul catalog din școli, înlocuit

Lista pentru instituțiile doritoare este deschisă

Paşii pentru a fi eliminat catalogul clasic, care a fost „spaima” atâtor generații de elevi, sunt destul de greoi. Anul trecut au fost 248 de şcoli din întreaga ţară, alese de Ministerul Educaţiei, care au putut beneficia de această opțiune digitalizată. Lista pentru noul an şcolar continuă să fie deschisă până pe 16 august.

Acest catalog electronic funcţionează printr-o aplicaţie, atât pe desktop, cât şi pe tabletă şi telefon mobil. Cadrul didactic poate pune note şi absenţe, poate motiva absenţele, calcula mediile, dar poate face și comentarii ori să explice de ce a pus acea notă. Părinţii şi elevii se pot loga și pot vedea rezultatele.

„Catalogul electronic este o platformă disponibilă digital, în mod ideal în cloud, pentru că soluţiile instalate local, fie pe servere, fie pe computerele şcolilor, sunt vulnerabile din perspectiva securităţii cibernetice – şi în mod evident nu asigură un update al datelor.

Profesorii îşi pot organiza clasele, fac prezenţa copiilor, înregistrează absenţele, motiează absenţele, introduc notele de la teze, calulează automat mediile. Ministrul solicită şi exportul datelor într-un format PDF care să rămână arhivat în documentele şcolii”, a dezvăluit Evelina Necula, co-fondator Kiderpedia, o companie de servicii de management şcolar.

Firmele care oferă aplicațiile necesare pentru catalogul electronic percep tarife în funcţie de numărul de elevi din şcoală. De regulă, costă între un leu şi doi lei pe elev, pe lună.