Home » Știri » Știri sociale » Cum se prepară corect lichiorul de gutui. Este una din băuturile care se fac în special toamna

Cum se prepară corect lichiorul de gutui. Este una din băuturile care se fac în special toamna

Pană Emanuela / 07.08.2021, 15:00
Cum se prepară corect lichiorul de gutui. Este una din băuturile care se fac în special toamna

Expertul gastronom Gina Badea spunea cânva că „drumul corect către perfecțiunea unui preparat este, de multe ori, simplitatea“. Simplă este și rețeta de astăzi – lichiorul de gutui – una dintre băuturile cu aromă de toamnă. Aceste fructe minune ale toamnei se disting prin gustul inconfundabil dulce-astringent și parfumul lor specific. Cum prepari cel mai bun lichior de gutui, afli în continuare.

Cum se prepară corect lichiorul de gutui

Lichiorul de gutui, cunoscut în unele părți ale țării și sub denumirea de gutuiată, este una dintre cele mai apreciate bături, în special pe timp de toamnă. Indiferent cum ai alege să le consumi, gutuile își păstrează proprietățile benefice și au un efect de fortificare a sistemului imunitar. Rețeta energizantă a unui lichior de casă natural, fin și aromat își așteaptă rândul la publicitate.

Deși termenul de gutuiată nu sună prea elegant, se pare că lucrurile merg pe sistemul vișine – vișinată, afine – afinată, etc. Cu toate acestea, gutuiata este o băutură calitativă și fină care, dacă este ambalată frumos în recipiente dichisite, poate fi oferită cadou la o zi de naștere, dar și cu prilejul altor sărbători.

Lichiorul de gutui se face foarte ușor, iar ingredientele de care vei avea nevoie nu sunt nici pe departe sofisticate sau multe la număr. De fapt, ele sunt doar trei: fructe, zahăr și alcool (de preferat alcool dublu rafinat sau o vodkă bună). Comparativ cu alte lichioruri, un exemplu fiind cel de trandafiri, care se face mai repede, gutuiata necesită ceva mai mult timp și mai multă răbdare. Prin urmare, ar fi indicat să îl preparați din vreme.

Gutuile sunt fructe lemnoase și au nevoie de mai mult timp (cel puțin o lună), pentru a-și lăsa gustul și parfumul pe care alcoolul îl poate extrage din ele. Pentru a prepara cel mai bun lichior de gutui aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de gutui;
  • 1 kg de zahăr;
  • 1 l de alcool de peste 80 de grade.

Citește și: Rețetă de gutui la cuptor cu miere. Este absolut senzațională

O rețetă din bătrâni, adusă în paharele contemporanilor

Lichiorul de gutui nu numai că este parfumat și extrem de gustos, însă are și proprietăți antiinflamatorii și antiinfecțioase, ideale pentru afecțiuni ale gâtului și ale aparatului respirator. Este indicat în caz de răceli, bronșite și tuse.

Cum se prepară aromatul lichior de gutui, cunoscut și sub denumirea de gutuiată
Cum se prepară aromatul lichior de gutui, cunoscut și sub denumirea de gutuiată

Mod de preparare:

  1. Se spală bine gutuile, se îndepărtează cotorul și se taie felii;
  2. Se pun gutuile într-un borcan și se adaugă zahărul peste ele;
  3. Se închide borcanul și se lasă 3 zile la lacerat, timp în care se agită borcanul zilnic;
  4. După ce au trecut cele 3 zile, se adaugă alcoolul și se continuă procesul de macerare pentru încă 10 – 12 zile;
  5. Opțional, se pot adăuga batoane de scorțișoară sau de vanilie, anason sau cardamon;
  6. Se strecoară lichiorul și se servește combinat cu rachiu de fructe sau votca.

Sugestie: Puteți înlocui zahărul cu zahăr din ștevie, green sugar, care îndulcește prcum zahărul, însă are 0 calorii și 0 indice glicemic, ceea ce protejează organismul de efectele negative pe care le are asupra sa consumul de zahăr.

Gutuia, beneficii și recomandări:

  • Gutuile, vedetele toamnei au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu şi magneziu;
  • Antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând riscul de cancer;
  • Gutuile scad presiunea vasculară;
  • Au acțiune antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă;
  • Mâncate dimineața, gutuile întăresc gingiile și ajută la remineralizarea dinţilor;
  • Gutuile sunt un bun remediu pentru răceală, gripă (infecţii de sezon) şi încetinesc procesul de evoluţie al microelemntelor care favorizează hepatita;
  • Gutuile luptă împotriva anemiei;
  • Ajută la activarea pofeti de mâncare și a forței fizice;
  • Se recomandă un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masa;
  • O tartă care conţine seminţe de gutui poate contribui la vindecarea tusei;
  • Semințele de gutui sunt bune pentru tuberculoză, în fază incipientă, traheită, bronşită sau angina.