Home » Știri » Știri sociale » Cum se resimt efectele războiului Rusia-Ucraina asupra Uniunii Europene. Decizia luată de majoritatea țărilor

Cum se resimt efectele războiului Rusia-Ucraina asupra Uniunii Europene. Decizia luată de majoritatea țărilor

Alexandru Cazacu / 03.06.2022, 12:19
Cum se resimt efectele războiului Rusia-Ucraina asupra Uniunii Europene. Decizia luată de majoritatea țărilor

Unii sunt de părere că, războiul Rusia-Ucraina ar putea însemna o revenire la mai mulți combustibilii fosili. Cu toate acestea, multe state membre UE au planuri mult mai ambițioase cu privire la energiile regenerabile, ca răspuns la efectele conflictului din Ucraina și la majorarea prețurilor la combustibili fosili.

Cum se resimt efectele războiului Rusia-Ucraina asupra Uniunii Europene

Nu mai puțin de 19 țări din Uniunea Europeană au anunțat planuri ambițioase pe termen mediu pentru a stimula energiile regenerabile, ca răspuns la efectele războiului Rusia-Ucraina și la creșterea prețurilor la combustibilii fosili, după cum se arată într-un raport comun al Ember și al Centrului pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat.

Raportul menționat a fost publicat pe 2 iunie, iar potrivit acestuia, comparativ cu planurile pe care le aveau în 2019, statele membre ale Uniunii Europene au redus cu o treime cantitatea totală de energie din combustibili fosili pe care își propun să o obțină până în 2030.

„Tranziția în domeniul energiei electrice nu este doar o problemă legată de preocupările climatice, ci și una de asigurare a unei aprovizionări stabile cu energie pentru gospodăriile și întreprinderile europene. Acest lucru este evident mai ales pentru cei mai mari importatori de combustibili ruși, Germania, Italia și Țările de Jos mărind ambițiile eoliene și solare, Franța subvenționând izolarea locuințelor, iar alții accelerând instalațiile de pompe de căldură și electrificând transportul”, se arată în raport, potrivit stiridiaspora.ro.

Mai exact, țările membre UE trebuiau să se aprovizioneze cu 55% din energia electrică din surse regenerabile. Acum, acestea și-au pus în plan să atingă o cotă de 63% până în 2030. În prima lună a acestui an, Uniunea Europeană se aproviziona cu 22% energie din surse regenerabile.

Cum se resimt efectele războiului Rusia-Ucraina asupra UE
Cum se resimt efectele războiului Rusia-Ucraina asupra UE

Uniunea Europeană vrea să reducă emisiile cu 55% până în 2030

Autoritățile europene și-au luat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, în comparație cu nivelurile din 1990. Totodată, până în 2050, Uniunea Europeană are în plan să devină neutră în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon. Practic, se urmărește o reducere drastică a emisiilor, iar cele rămase vor fi compensate atât prin metode naturale (de exemplu, plantarea de copaci), cât și prin tehnologii de „captare” a emisiilor, conform sursei citate.

Tot în raportul menționat se mai arată și faptul că, Ungaria, Slovacia și Polonia nu și-au actualizat planurile din 2019, fiind statele europene cu cea mai mică pondere planificată a surselor regenerabile.

Raportul despre care vorbim vine la scurt timp după ce Ungaria a negociat o derogare de la interdicția Uniunii Europene cu privire la importul petrolului rusesc. Reamintim că embargoul asupra petrolului face parte dintr-un pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, în urma invaziei din Ucraina. Acesta include circa 90% din importurile de petrol rusesc, însă nu și cele aproximativ 10% care ajung în Ungaria, Cehia și Slovacia printr-o conducă din epoca sovietică.

În schimb, polonezii au fost de acord cu embargoul UE și nu vor mai importa petrol de la ruși. Totuși, va aproviziona în continuare cu 67% din energia electrică provenită din combustibilii fosili.