Home » Știri » Știri sociale » De ce este și pentru cine este 5 octombrie zi nelucrătoare în România. Anunț important

De ce este și pentru cine este 5 octombrie zi nelucrătoare în România. Anunț important

Manolică Anca / 29.09.2021, 15:15
De ce este și pentru cine este 5 octombrie zi nelucrătoare în România. Anunț important

Pe data de 5 octombrie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Profesorului și a Educaţiei, motiv pentru care a fost declarată zi nelucrătoare în România. Află, în rândurile de mai jos, cine va primi liber în această zi.

5 octombrie – Ziua Profesorului și Ziua Mondială a Educaţiei

Ziua Profesorului și Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie. În 2021, de Ziua Educației, se marchează 55 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966). La noi în țară, Ziua Educației (și Ziua Profesorului) este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, potrivit unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale.

ONU precizează că în ziua de 5 octombrie toți profesorii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod corect, pentru a fi motivaţi, şi totodată să beneficieze de o formare profesională bună cu resurse şi materiale educaţionale. De aceea, este necesară valorizarea muncii profesorilor, potrivit ONU.

Ziua Profesorilor evidențiază importanța și rolulul cadrelor didactice în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care aceștia o au în educarea tinerilor. Așadar, printre prioritățile UNESCO se află și pregătirea temeinică a profesorilor din întreaga lume, deoarece aceștia reprezintă cheia dezvoltării globale durabile. Din păcate, la nivel mondial există un deficit mare de cadre didactice bine pregătite.

De asemenea, anual, la Paris, se decernează premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Apoi, juriul desemnat alege trei participanți ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa cadrelor didactice.

5 octombrie a fost declarată zi nelucrătoare în România
5 octombrie a fost declarată zi nelucrătoare în România

5 octombrie, zi nelucrătoare în România. Elevii și profesorii vor avea liber în această zi

În 2020, elevii și profesorii au avut un weekend prelungit, deoarece ziua de 5 octombrie a picat luni și nu s-au făcut cursuri. Potrivit Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se celebrează Ziua Mondială a Educației este zi nelucrătoare.

Decizia Inspectoratului Școlar al Municipiului București
Decizia Inspectoratului Școlar al Municipiului București

Totodată, sindicaliștii precizează că ziua de 5 octombrie este zi liberă, fiind prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației și partenerii sociali. Conform documentului, în învățământ sunt zile nelucrătoare:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • prima, a doua zi și a treia zi de Paște;
  • 1 Mai;
  • 1 Iunie;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 August – Adormirea Maicii Domnului;
  • 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
  • 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 Decembrie;
  • 25 și 26 Decembrie;
  • două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte.

Pe cale de consecință, firesc, vor sta acasă, marți, toți elevii din învățământul preuniversitar, de la clasa zero până la clasa a XII-a, dar și copiii de grădiniță. Desigur, și cadrele didactice.