Home » Știri » Știri sociale » De ce produsele vândute în România sunt mai slabe calitativ față de cele din Europa de Vest. Acest detaliu de pe etichetă explică tot

De ce produsele vândute în România sunt mai slabe calitativ față de cele din Europa de Vest. Acest detaliu de pe etichetă explică tot

Manolică Anca / 12.11.2021, 13:24
De ce produsele vândute în România sunt mai slabe calitativ față de cele din Europa de Vest. Acest detaliu de pe etichetă explică tot

Atenție! Se vând aceleași produse, dar la o calitate diferită în Est faţă de Vest! Produsele de import care sunt vândute în România sunt, de multe ori, mai slabe calitativ față de cele din Europa de Vest. Ce s-a descoperit pe etichetele unor produse.

Produsele vândute în România sunt mai slabe calitativ

Produsele de import care se regăsesc pe rafturile magazinele din România au, de multe ori, o calitate mai redusă faţă de aceleaşi mărfuri vândute îndeosebi în Europa de Vest. Este încălcat, astfel, dreptul consumatorului la un produs de calitate. El are garanţia acestei calităţi când cumpără un anumit produs purtând un anumit brand, dar constată că este departe de a fi acelaşi produs care se comercializează în Franţa sau Germania.

Acesta este și cazul ciocolatei. Cu siguranță, mulți dintre noi am simțit că ciocolata cumpărată din străinătate are alt gust față de cea pe care o găsim pe rafturile magazinelor din România. Acest lucru se întâmplă pentru că există așa-numitul dublu standard al calității, adică același produs conține ingrediente diferite în funcție de țara în care este comercializat.

InfoCons a realizat un studiu pe două produse: suc carbogazos și ciocolată

În urma unui studiu realizat de InfoCons, în care s-au comparat etichetele acelorași produse din țară și din afară, s-au descoperit diferențe din perspectiva numărului de aditivi, conținutului de fructe sau cantității de zahăr.

„Din păcate tot ce înseamnă în continuare diferența dintre vestul și estul UE vedem diferențe în ceea ce înseamnă calitatea și conținutul produselor. Și aici nu discutăm doar despre produsele agro-alimentare”, a declarat președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

În cazul ciocolatei comparația s-a realizat cu același produs din Marea Britanie și Spania. Studiul a arătat că ciocolata românească conține, pe lângă lecitina de soia, „polyglycerol” (E476), un aditiv alimentar care poate înlocui parțial untul de cacao, ingredientul de o calitate superioară și mai costisitor.

Produsele vândute în România sunt mai slabe calitativ
Produsele vândute în România sunt mai slabe calitativ

În cazul băuturii carbogazoase, în România pentru realizarea acesteia se utilizează minim 5% suc de portocale, din concentrat. Comparativ, în Marea Britanie se folosesc 3,7% suc de portocale şi 1,7% suc de citric, din concentrat, în timp ce în Spania cantitatea de suc de portocale (din concentrat) este mai ridicată, adică 8%.

„În momentul în care discutăm de un produs care are conținut diferit, calitate diferită discutăm de o problemă la nivel european” a completat Sorin Mierlea.

Mai multe țări din Est susțin acest lucru

Acest studiu a venit în condiţiile în care mai multe ţări din Europa de Est susţin că marile companii realizează produse de o calitate inferioară pentru țările din estul continentului. față de cele destinate piețelor din Vest. Asta în condițiile în care brandul este același, iar prețul asemănptor.

Liderii statelor din Grupul de la Vişegrad: Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia se plâng de faptul că producătorii şi lanţurile de supermarketuri aduc la în țară alimente la o calitate inferioară faţă de cea din Europa de Vest. Ei cataloghează această practică ca fiind distriminatorie și că alimentează neîncre­de­rea. Așadar, este evident faptul că se impune eliminarea acestei duble calităţi pentru mărfurile comercializate pe teritoriul UE şi respectarea drepturilor consumatorului la produse de calitate.