Home » Știri » Știri sociale » De ce să alegi cariera militară – 7 avantaje și 4 dezavantaje

De ce să alegi cariera militară – 7 avantaje și 4 dezavantaje

Pană Emanuela / 29.11.2020, 13:53

Foarte mulți elevi de liceu sunt puși în dificultatea atunci când trebuie să aleagă o facultate potrivită pentru ei, motiv pentru care trebuie să fie conștienți de abilitățile pe care le au și să își aleagă parcursul academic în acord cu ceea ce le place să facă. O carieră militară a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru oricine. În puține cuvinte, o astfel de carieră se rezumă la forţă, profesionalism, respect şi sacrificiu. Care sunt aventajele și dezavantajele unei astfel de alegeri? Aflați în continuare.

De ce să alegi cariera militare

A fi militar este un stil de viață, în care spiritul riguros, temperamentul dinamic și sacrificiul se împletesc. O carieră militară nu înseamnă doar manevre militare, exerciții și antrenamente, ci și o multitudine de specialități militare care necesită numeroase abilități. Este imperios ca profesia militară să fie făcută din plăcere, iar nu din obligație sau dorința de a duce tradiția familiei mai departe. Hotărârea, implicarea și curajul de a-ți susține ideile sunt definitorii pentru cariera militară, iar lipsa de ideilor, a opiniilor și a sugestii sau promovarea unei comodități conservatoare reprezintă calea către eșec.

„Corpul profesional al militarilor reprezintă o unitate socială autonomă, un grup uman cu trăsături specifice. De altfel, o calitate de bază a militarului o reprezintă spiritul de corp, adică să împărtășești împreună cu ceilalți colegi valorile comune (mândrie, loialitate, încredere în sine, colegi și grup, onestitate, demnitate, onoare, disciplină, dăruire de sine, solidaritate etc.), proprii grupului militar de apartenență, pe care îl socotești deosebit față de alte colectivități umane“, notează dmru.mapn.ro.

Pe scurt, militarii sunt acele persoane care se angajează, prin jurământ, să răspundă „prezent“ nevoilor Armatei.

Citește și: Imagini rare cu Donald Trump, la 18 ani, de la Academia Militară. Povestea neștiută a președintelui SUA

Academia Militară – avantaje și dezavantaje

Doritorii unei cariere militare au de ales între mai multe universități din țară și trebuie să aibă „la mână“ diploma de Bacalaureat sau să fie în clasa a XII-a. De asemenea, vârsta acestora nu poate depăși 26 de ani. În continuare îți vom prezenta câteva idei „pro“ și „contra“ acestei profesii.

Cariera militară - avantaje și dezavantaje
Cariera militară – avantaje și dezavantaje

Avantaje:

  1. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) garantează un venit sigur și ieșirea la pensie la vârsta de 45 de ani, după o contribuție de 20 de ani.
  2. Ministerul achită fiecărui militar, pe lângă chenzină (salariu pe care cineva îl primește la fiecare jumătate de lună), o normă de hrană și una de haine.
  3. Atât ofițerii MApN, cât și subofițerii beneficiază de decontarea concediului de odihnă, în limita sumei de 1.450, de lei şi de o diurnă dublă comparativ cu ceilalţi angajaţi bugetari.
  4. În cazul în care sunt mutați în interes de serviciu, în altă localitate decât în cea în care își au domiciliul, ori sunt la prima numire în funcție și nu dețin o locuință în orașul în care s-au mutat, militarii beneficiază de o compensație pentru plata chiriei.
  5. Printre alte avantaje enumerăm: educație gratuită, calificare profesională, un climat de muncă sănătos, colegial – bazat pe respect reciproc, multiple posibilități de afirmare, avansare în carieră după pregătire și potențial, posibilitatea folosirii facilităţilor de recuperare, sportive şi recreative, dar şi asistenţă post carieră.
  6. Colegiile naţionale militare sunt unităţi de învăţământ de elită, furnizoare de servicii educaţionale la înalte standarde de calitate.
  7. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacţia şi bucuria acelora care, prin propria voință, consimt să se dedice acestei cariere.

Dezavantaje:

  1. Limitarea unor drepturi ale cadrelor militare precum: a face parte dintr-un partid politic, candidarea pentru a fi ales în funcţii de demnitate publică – atât la nivel local, cât și central, participarea la administrarea sau conducerea unor organizaţii sau societăţi comerciale.
  2. Disponibilitate 24/7 – în momentul în care s-a dat alarma lași totul baltă și mergi la unitate.
  3. Nu poți părăsi garnizoana fără aprobarea șefilor (trebuie să întocmești un raport).
  4. Dacă nu te acomodezi cu rigorile militare și vrei să renunți la contract înainte de termenul stabilit inițial, trebuie să plătești despăgubiri importante.

Cei care înclină spre o carieră militară pot să se informeze cu privire la condițiile prin care pot intra în cadrul Armatei accesând site-ul mapn.ro.