Home » Știri » Știri sociale » Evaluarea Națională. 17 lucruri de bază pe care orice elev ar trebui să le știe în ziua examenului. Pot face diferența

Evaluarea Națională. 17 lucruri de bază pe care orice elev ar trebui să le știe în ziua examenului. Pot face diferența

Manolică Anca / 13.06.2022, 18:01
Evaluarea Națională. 17 lucruri de bază pe care orice elev ar trebui să le știe în ziua examenului. Pot face diferența

Elevii absolvenți de clasa a VIII-a se pregătesc de primule examen important din viața lor, Evaluarea Națională. Emoțiile sunt extrem de mari pentru că media obținută este singurul criteriu de care se ține cont la admiterea în învățământul liceal. Așadar, cei care aspiră să intre la liceele bune, trebuie să își dea toată silința. Vorbim, în rândurile de mai jos, despre tot ceea ce trebuie să știe un elev în ziua examenului.

Evaluarea Națională 2022. Informații utile pentru ziua examenului

Evaluarea Națională debutează, în 2022, pe 14 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Fiindcă emoțiile sunt mari atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori, edupedu.ro a publicat un ghid oficial cu multe informații importante privind modalitatea de desfășurarea a examinării și lucrurile de bază pe care pe care orice elev ar trebui să le știe în ziua examenului.

Important de menționat este că procedurile de desfășurare a probelor finale la clasa a VIII-a sunt aceleași de anul trecut, adică cele publicate de Ministerul Educației, nefiind introdusă nicio modificare importantă.

Ghidul conține informații utile despre examen (informații de natură organizatorică) și despre modalitatea propriu-zisă de desfășurare a probelor scrise, informații despre modalitatea de evaluare a lucrărilor (despre contestații), dar și sfaturi cu privire la gestionarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe.

Ghid util pentru Evaluarea Națională 2022

  1. Ai grijă să iei cu tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.
  2. Când primești subiectele, citește-le pentru a te familiariza cu ele, după care reia-le și citește-le cu cea mai mare atenție, pentru a te obișnui cu cerințele.
  3. Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi ceea ce ți se dă și ți se cere. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpânești cel mai bine şi folosește-te ce ciornă ori de câte ori simți nevoia. Alege să rezolvi subiectele în cel mai simplu mod posibil.
  4. Împarte, pe ciornăm timpul pentru fiecare subiect. Verifică mereu să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul.
  5. În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect. Nu te pierde în prea multe detalii și nu sta foarte mult pe un subiect anume, pentru că riști să nu apuci să le rezolvi pe toate.
  6. Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.

Accesul în sala de examen

  1. Accesul candidaților în sălile de examinare la Evaluarea Națională se face începând cu ora 8:00 și ține până la ora 8:30.
  2. Examenul va începe la ora 9:00.
  3. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.
  4. Beneficiază de o prelungire a timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, pe baza prevederilor Procedurii speciale pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Evaluarea Națională 2022
Evaluarea Națională 2022

În timpul probei:

  1. Candidații sunt dirijați de către asistenți, direct către locul destinat, în sala de examen, unde se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
  2. În intervalul 8:30 – 9:00, candidații vor fi legitimați și le va fi explicat modul de desfășurare a probei.
  3. Începând cu ora 9:00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă.
  4. Candidații trebuie să completeze caseta de identificare (în maximum 15 de minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.
  5. La probele scrise de la Evaluarea Națională, candidații pot solicita pagini suplimentare dacă este cazul.
  6. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.
  7. La proba de la disciplina Matematică, elevii pot folosi instrumente de desen. Este interzisă folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de asistenți.

Evaluarea Națională 2022. Cum se completează răspunsurile pe foile de examen

La proba de Limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns se poate corecta prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.

La proba de Limba română și/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni se poate corecta prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de Limba română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu este considerat semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră.

La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor.

Citește și: Reguli Evaluarea Națională 2022. Ce este interzis cu desăvârșire ca elevii să facă în sala de examen

Calendar Evaluarea Națională 2022

  • 14 iunie 2022: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 16 iunie 2022: Matematică – probă scrisă
  • 17 iunie 2022: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie 2022 (ora 08:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Important! Media obținută la Evaluarea Națională 2022 este unicul criteriu care contează la admiterea în învățământul liceal. Întregul Ghid util pentru toți elevii claselor a VIII-a poate fi consultat AICI.