Home » Știri » Știri sociale » Idei pentru pachete de parastas de dulce și de post. Ce să pui în pachețelele pe care le dai de pomană

Idei pentru pachete de parastas de dulce și de post. Ce să pui în pachețelele pe care le dai de pomană

Pană Emanuela / 22.10.2020, 09:10
Idei pentru pachete de parastas de dulce și de post. Ce să pui în pachețelele pe care le dai de pomană

Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri pe care le au creștin ortodocșii din România este organizarea de pomeni și parastase, pentru a comemora persoanele dragi care au trecut la odihnă. În acest articol ți-am pregătit câteva idei cu privire la ce ai putea să pui în pachețelele pe care le dai de pomană.

Idei pentru pachete de parastas de dulce și de post

Pachetele pentru parastas sau pachetele împărțite la pomană se oferă de obicei participanților la slujba religioasă făcută pentru pomenirea morților, dar alor persoane cum ar fi rudele, vecinii, nevoiașii sau pur și simplu persoanelor mai puțin cunoscute din biserică. Printre ocaziile în care se dă de pomană se numără parastasul de pomenire făcut la o anumită perioada de la data decesului sau sărbătorile specifice, când conducătorii bisericii recomandă împărțirea de pachete

Așadar, pachetele de parastas se dau fie la organizarea parastasului (care poate fi de 9 zile, de 40 de zile, de 3, 6 și 9 luni, de 1 an sau de 7 ani), fie zilele de pomenire a morților (Moșii de vară, Moșii de iarnă), potrivit serviciifunerare.ro.

De altfel, există și persoane care împart pachețele de pomană și cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de Crăciun, sau de Paște ori la sărbători ale numelui persoanei decedate (Sf. Maria, Sf. Ion, Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe, Sf. Andrei, etc.).

În cazul în care vă întrebați dacă pachetele de parastas se pot împărți și în Post, ei bine răspunsul este da. Se pot oferi pachete la parastase, pomeni și înmormântări și în zilele de Post, mai ales că în calendarul ortodox sunt trecute numeroase zile de post, uneori chiar perioade lungi, ca de exemplu Postul Paștelui sau Postul Crăciunului. Există însă o singură condiție și anume să conțină doar ingrediente de post sau au mancăruri la care este dezlegare în ziua în care se împart pachetele.

Când vorbim despre mâncăruri de post ne referim la cam toate preparatele care nu conțin produse de origine animală. În ceea ce privește pachetele cu preparate „de dulce“, aici intră acele mâncăruri care conțin ingredinte de proviniență animală (carne, ouă, lapte). În gândirea colectivă s-a întipărit ideea cum că „de dulce“ ar însemna preparate îndulcite cu zahăr, miere sau alt înlocuitor, care este greșită. Din punct de vedere religios, „de dulce“ înseamnă de origine animală sau care conține alcool.

Ce să pui în pachețelele pe care le dai de pomană

Iată ce ar putea conține pachetele de parastas de dulce și de post:

Pachet parastas „de post“ – tradițional

Farfurie, cană, furculiță, colac, pilaf cu legume, legumă, fruct, halva sau ciocolată, apă plată sau minerală 0.5 l, o lumânare.

Idei pentru pachete de parastas de dulce și de post
Idei pentru pachete de parastas de dulce și de post

Pachet „de post“ – special

Farfurie, cană, furculiță, colac, pate de post, zacuscă, legumă, fruct, halva sau ciocolată de post, apă plată sau minerală 0.5 l, o lumânare.

Pachet parastas „de dulce“

Farfurie, cană, furculiță, sarmale de post sau pilaf cu legume, pate vegetal, legumă, fruct, 1 pliculeț de ness + zahăr, o chiflă, un corn sau napolitane, o cutie de bere, apă plată sau minerală 0.5 l, o porție de colivă, o lumânare.

Citește și: Ce simte un om înainte să moară. 3 semne care prevestesc moartea