Home » Știri » Știri sociale » Lichior de gutui făcut în casă – rețete culese din bătrâni pentru o băutură înmiresmată

Lichior de gutui făcut în casă – rețete culese din bătrâni pentru o băutură înmiresmată

Pană Emanuela / 07.11.2020, 08:20

Rețeta simplă de lichior de gutui natural, fin și aromat își așteaptă rândul la publicitate de anul trecut. Dacă vă grăbiți puțin, mai găsiți încă în pieță ultimele loturi de gutui românești, coapte și parfumate, perfecte pentru orice rețetă de dulceață, dar și pentru o băutură mai puțin cunoscută contemporanilor, deși cu ceva timp în urmă era considerată o adevărată delicatese, fiind preparată în majoritatea gospodăriilor. Mai multe detalii, în continuare.

Lichior de gutui făcut în casă

Lichiorul de gutui se mai numește și gutuiată și deși acest termen nu sună prea elegant, pare-se că lucrurile merg pe sistemul vișină – vișinată, afine – aflinată. Vorbim despre o făutură fină și aromată, care, ambalată frumos în sticluțe dichisite, reprezenta cândva un cadou foarte apreciat, oferit de Crăciun.

Gutuiata se face foarte ușor, toate ingredientele de care ai nevoie fiind: fructe, zahăr și alcool (de preferat alcool dublu rafinat sau o vodkă bună). Spre deosebire de alte lichioruri, ca de exemplu cel de trandafiri, care se face mai repede, lichiorul de gutui necesită mai mult timp, așa că ar fi să îl preparați din vreme. Fiind mai lemnoase, gutuile au nevoie de cel puțin o lună pentru a-și lăsa aroma și parfumul pe care alcoolul le poate extrage din fructe. Așadar, dacă vă apucați acum de gutuiată, aceasta va fi numai bună de servit de sărbători.

Veți putea constata că în aceste rețete vechi totul este frust, fără șmecherii moderniste, ceea ce face ca această băutură dezarmant de simplă să fie de-a dreptul delicioasă. Singura diferență față de varianta de acum două secole este că mierea îndoită cu apă, pe care o foloseau strămoșii nostri pentru îndulci minunata licoare, a fost înlocuită cu zahărul. Așadar, să începem!

Citește și: Mâncare de gutui cu carne – 4 rețete culese din întreaga Românie

Rețete culese din bătrâni

O rețetă din bătrâni adusă în paharele contemporanilor și modul de preparare, pas cu pas. „Drumul corect către perfecţiunea unui preparat este, de multe ori, simplitatea“ – Gina Bradea, expert gastronom.

Cum faci cel mai bun lichior de gutui
Cum faci cel mai bun lichior de gutui

Rețeta nr. 1 – Ingrediente:

  •  1 kg gutui
  •  1 litru apă
  •  1 litru alcool (90 grade)
  •  1 kg zahăr
  •  scorţisoară
  •  cuişoare
  •  4 pliculete zahăr vanilinat.

Mod de preparare:

  1. Gutuile coapte se spală bine de puf, se taie în bucăți și se pun la fiert până se înmoaie.
  2. Se scurge apa, se adaugă în ea scorțișoara și cuișoarele și se pune la fiert pentru 10 minute.
  3. Se filtrează seama prin tifon, iar când lichidul s-a răcit, se amestecă cu alcoolul și se adaugă zahărul şi zahărul vanilinat.
  4. Se pune în sticle, se acoperă ermetic, iar după 4 săptămâni poate fi consumat.

Rețeta nr. 2 – Ingrediente:

  • 1.2 kg gutui
  • 500 g zahăr
  • 1 litru vodka de 40 de grade
  • sucul de la o lămâie
  • opțional:
  • 1-2 păstăi de vanili, 2 batoane de scorțișoară sau câteva semințe de cardamon.

Mod de preparare: 

  1. Se freacă gutuile pentru a se îndepărta puful, după care se spală bine. Se curăță de codițe și de caseta cu semințe, dar nu se îndepărtează coaja.
  2. Se taie gutuile cuburi sau felii și se stropesc cu suc de lămâie pentru a nu oxida.
  3. Se pun gutuile, zahărul și și vanilia, scorțișoara sau cardamonul, dacă folosiți, într-un borcan încăpător.
  4. Se acoperă borcanul cu tifon sau cu o farfurioară și se lasă timp de 2-3 zile. Se amestecă din când în când pentru a se topi zahărul. Gutuile se vor înmuia și vor lăsa sirop, dar nu la fel de mult ca alte fructe mai zemoase (vișine, caise, afine).
  5. Se toarnă alcoolul în borcan, peste fructe, se amestecă și se înfiletează capacul.
  6. Se lasă gutuiata în cămară pentru 2 luni.
  7. După acest timp, se strecoară lichiorul gutui printr-o sită cât mai deasă şi se depozitează în sticle cu capac sau dop etanş.
  8. Se păstrează sticlele într-un loc răcoros – cămară, beci, dar nu la frigider – până la servire.

Rețeta nr. 3 – Ingrediente:

  • 1 kg gutui coapte
  • 1 kg zahăr
  • 1 litru alcool dublu rafinat (80-96 de grade)
  • țuică de casă
  • pentru mofturoși: anason, scorțișoară sau vanilie.

Mod de preparare: 

  1. Se spală gutuile, se curăță de cotor și de semințe, se taie felii și se pun într-o damigeană sau într-un borcan.
  2. Se adaugă zahărul și se amestecă bine.
  3. Se depozitează recipientul în cămară sau beci și se lasă acolo 2-3 zile, Se agită de câteva ori pe zi, până ce se topește zahărul.
  4. Se adaugă alcoolul dublu rafinat şi se mai lasă la macerat minimum 10 zile.
  5. Se poate adăuga, după gust, anason, scorțișoară sau vanilie.
  6. Va rezulta un lichior foarte dulce şi destul de tare, care trebuie diluat pentru a fi consumat. Asta în cazul în care nu vă plac tăriile cu foarte multe grade. În acest scop puteți folosi țuică de casă sau o vodcă de calitate.