Home » Știri » Știri sociale » Mai purtăm mască după vaccinarea Covid? Precizări importante

Mai purtăm mască după vaccinarea Covid? Precizări importante

Manolică Anca / 15.01.2021, 17:56
Mai purtăm mască după vaccinarea Covid? Precizări importante

România se află în plină campanie de vaccinare împotriva Covid 19, pe 15 ianuarie 2021, începându-se cea de-a două etapă a procesului. Cu toate acestea, românii sunt nesiguri și încă sunt în căutare de răspunsuri la multe întrebări. Ce se va întâmpla după imunizare? Mai purtăm mască după vaccinarea Covid? Persoanele care nu și-au făcut vaccinul le pot infecta pe cele vaccinate? Acestea sunt doar câteva dintre ele. Iată ce precizări fac specialiștii din domeniu.

Mai purtăm mască după vaccinarea Covid?

Ultimele ştiri care fac referire la apariţia şi dezvoltarea de noi vaccinuri anti-Covid 19 par a fi dătătoare de speranțe pentru unii, în timp ce pentru alții nu aduc decât mai multe semne de întrebare. Invitat la Antena 3, în cadrul rubricii „Sfat de sănătate”, medicul infecționist Adrian Marinescu a dat un răspuns clar la întrebarea „Mai purtăm mască după vaccinarea Covid?” Ei bine, acesta a explicat oamenii vor fi nevoiţi să porte mască de protecţie în continuare, chiar şi după vaccinare.

Medicul Adrian Marinescu
Medicul Adrian Marinescu

„Aici e o întrebare principială. Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema. În momentul în care imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, minim 60%, ideal 70-80%, da, atunci urmează măsurile de relaxare, nu vorbim doar de mască. Vorbim de distanțare, vorbim de tot ceea ce avem ca restricții acum. Aceste măsuri de relaxare vor veni treptat, așa cum se întâmpla și cu restricțiile.”, a declarat acesta.

Klaus Iohannis și-a făcut vaccinul Covid

Vineri, 15 ianuarie 2020, președintele României a dat startul celei de-a doua etape a vaccinării împotriva Covid 19. Acesta s-a prezentat dis-de-dimineață la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti unde i-a fost administrată prima doză a serului curativ Pfizer-Biontech. La ieșirea din unitatea spitalicească, acesta a declarat că este o procedură simplă, care nu doare deloc, și recomandă ca toți să facă acest lucru.

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea, care împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie”, a spus Klaus Iohannis, la ieșire.

Klaus Iohannis a primit prima doză de vaccin împotriva Covid 19 la Spitalul Universitar din București / Sursă foto: FB Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a primit prima doză de vaccin împotriva Covid 19 la Spitalul Universitar din București / Sursă foto: FB Klaus Iohannis

Așadar, începând cu această zi, România intră în cea de-a doua etapă de imunizare, etapă în care se vor vaccina bătrânii de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice şi lucrătorii din domenii cheie. În jur de 6 milioane de români intră în etapa a doua de vaccinare. Nu se știe însă dacă toți aceștia vor dori să și facă acest lucru.Î ncepând de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00, românii care doresc și care se încadrează în condiţiile de vaccinare se pot programa online pe pagina: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, acolo unde trebuie creat un cont, fie prin intermediul medicului de familie sau prin aparținători. Procesul efectiv de vaccinare urmează să înceapă luni, 18 ianuarie.

Important! Programarea în vederea vaccinării se poate face și prin call-center, sunând la numărul de telefon 021.414.44.25.