Home » Știri » Știri sociale » Obiective turistice în Mehedinți – 11 locuri speciale din acest județ din „colțul“ țării

Obiective turistice în Mehedinți – 11 locuri speciale din acest județ din „colțul“ țării

Pană Emanuela / 05.02.2021, 11:58

Situat în partea de sud-vest a țării, în regiunea istorică Țara Românească, județul Mehedinți își așteaptă vizitatorii. Acolo unde Dunărea își face albie, veți descoperi o bogăție de peisaje demne de aparatul de fotografiat și locuri naturale de o rară frumusețe: de la podul lui Dumnezeu, la chipul lui Decebal mare cât un munte. Mai multe detalii, în continuare.

Obiective turistice în Mehedinți

În sud-vestul României există un loc încărcat de istorie, grație ruinelor castrelor romane și a cetăților medievale existente pe acest teritoriu, de splendoare și frumos, având o multitudine de obiective ce merită vizitate cel puțin o dată în viață. Astăzi vorbim despre județul Mehedinți, care are reședința de județ în orașul Drobeta-Turnu Severin.

Cele mai des vizitate obiective turistice din această regiune sunt Defileul Dunării și Porțile de Fier I, însă dacă timpul „are răbdare“ cu tine, vei fi încântat să descoperi peisaje mirifice, completate de flora bogată, dar și cele 15 trasee turistice omologate din județul Mehedinți.

Așadar, dacă încă nu ți-ai făcut planuri pentru următoarea vacanță, te sfătuim să incluzi pe lista locurilor de vizitat și județul Mehedinți. În Clisura Dunării vei putea vedea cel mai frumos defileu din Europa şi tot aici găsești și Rezervația Naturală Cazanele Mari și Mici, Peștere Veterani și Mănăstirea Mraconia.

Punem pe hartă 11 locuri pe care să le re(descoperi), la pas sau cu mașina, dar mereu cu voie bună și cu cei dragi alături.

Citește și: Obiective turistice în Maramureș – 17 locuri minunate din acest județ

11 cele mai frumoase locuri de vizitat

Începem cu Piciorul Podului lui Traian din Drobeta-Turnu Severin, frumosul port de la Dunăre unde, în urmă cu 2.000 de ani, împăratul Traian ridica Podul de la Drobeta, una dintre cele mai mărețe construcții de acest fel din întreaga antichitate. Cel care a construit Podul lui Traian a fost Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei. Lucrarea a fost gata în mai puțin de doi ani de zile, iar scopul ei a fost acela de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian şi aprovizionarea.

Obiective turistice în Mehedinți: Peștera Izverna
Obiective turistice în Mehedinți: Peștera Izverna

Chipul lui Decebal de la Mraconia

Odată ajunși în Clisura Dunării, primul loc pe care ar trebui să îl vizitați este Chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură de acest gen din Europa. Statuia în stâncă are 42 de metri înălțime și a fost cioplită la inițiativa istoricului Iosif Constantin Drăgan. Pentru modelarea chipului lui Decebal s-a folosit o tonă de dinamită, iar proiectul a costat în total mai mult de un milion de dolari.

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele 

Ne-am obișnuit să vedem construcții de poduri realizate de mâna omului, însă nu este și cazul Podului lui Dumnezeu, care s-a format în urma prăbușirii unui perete din Peștera Ponoare, reprezentând una dintre puținele forme naturale de acest fel existente în lume. Podul natural are o înălțime de 13 metri și se desfășoară pe 30 de metri lungime.

Parcul Național Porțile de Fier

Parcul Național Porțile de Fier se întinde pe două județe: Mehedinți și Caraș Severin, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din țară. Aici cresc deopotrivă plante montane, plante boreale, precum și plante mediteraneene. Parcul reunește sub cupola sa nu mai puțin de 18 rezervații. Tot în această zonă veți putea vedea și megaconstrucțiile hidrocentralelor Porțile de Fier I și II, aflate la granița dintre România și Serbia.

Defileul Dunării

Tot două județe își „revendică dreptul“ și asupra Defileului Dunării, care reușește să ofere turistului un spectacol rar întâlnit. Apa își face loc prin munții Almăjului, pe un traseu de 134 de kilometri. Aria, inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier, este protejată prin lege. Va fi de ajuns să priviți Dunărea pentru a înțelege fascinația oamenilor față de cel de-al doilea fluviu al Europei. Însă, partea cu adevărat spectaculoasă a Defileului Dunării o reprezintă zona numită „Cazanele Dunării“, unde apele fluviului se îngustează, făcându-și loc printre munți și săpând în calcare aproape 7,4 kilometri.

Peștera Veterani

Tot în Clisura Dunării puteți vizita și Peștera Veterani, cunoscută și sub denumirile de „Peștera din Pânza Curii“ sau „Peștera Piscabara“, însă e bine de știut că la ea se poate ajunge doar pe apă. În zona Statuii lui Decebal veți găsi mulți localnici cu ambarcațiuni speciale, iar prețul lui binet este în jur de 25-30 de lei.

Mănăstirea Vodița

Județul Mehedinți găzduiește și cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi, totodată, primul aşezământ monahal din ţara noastră – Mănăstirea Vodița, administrată autonom după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Locașul de închinare a fost ridicat între anii 370-1372 de Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Vladislav I.

Mănăstirea Mraconia

Dacă aveți un aparat foto la îndemână și vreți să faceți câteva poze de excepție, atunci vă recomandăm să vizitați Golful Mraconia, cu deschidere la Cazanele Mici. Între pereții defileului zgomotul traficului se pierde, iar cele câteva case vă vor aminti că vă aflați într-un loc izolat. Tot aici, înspre Moldova Nouă, veți descoperi și Schitul Mraconia, care se înalță deasupra apelor. Construcția a luat locul unei vechi mănăstiri din secolul XV.

Câmpul de lapiezuri

Dacă nu ai mai văzut niciodată un câmp de lapiezuri, acum ai ocazia. Județul Mehedinți se mândrește cu un asemenea loc, fiind unic în Europa. La o primă vedere, lapiezurile așezate pe deal par niște munți tociți, însă, în realitate, ele sunt încrețituri ale calcarelor, adânci de până la 1 metru și formate la o altitudine de sub 600 de metri.

Pădurea de liliac Ponoarele

În locurile în care Dunărea își urmează cursul veți putea admira o întreagă pădure de liliac, unde arbuștii înmiresmați ocupă cca. 20 de hectare, o suprafață propice pentru explorări de câteva zile. În apropiere de pădurea de liliac din comuna Ponoarele se află și Podișul Mehedinți, dar și Complexul Cârstic de la Ponoarele.

Peștera Izverna 

O comoară speologică este ascunsă în interiorul Munților Mehedinți, și anume Peștera Izverna – renumită în Europa. Ea a devenit cunoscută și căutată de turiști din toată lumea după ce Jacques Cousteau a făcut publice câteva filmări din galerii, în serialul ,,Muzeul Smithsonian din Washington“. Totodată, peștera a devenit celebră și pentru legendele ei despre comoara din adâncuri, ascunsă de împărăteasa Maria Tereza.