Home » Știri » Știri sociale » Pâine de casă cu ceapă și cartofi – rețeta tradițională autentică

Pâine de casă cu ceapă și cartofi – rețeta tradițională autentică

Pană Emanuela / 17.12.2020, 21:06
Pâine de casă cu ceapă și cartofi – rețeta tradițională autentică

Pâinea este un aliment de bază, consumat zilnic de oameni din întreaga lume. Sub diversele sale forme și compoziții, pâinea ar avea, potrivit cercetătorilor, o vechime de 30.000 de ani. Se crede că primele forme de pâine nedospită datează din Paleoliticul Superior din Europa. Oricum ar fi, pâinea nu lipsește nici de pe mesele românilor, motiv pentru care astăzi îți mai propunem o rețetă pe care e musai să o încerci.

Pâine de casă cu ceapă și cartofi

Te-ai plictisit de gustul artificial al pânii din comerț? Atunci pregătește delicioasa pită cu ceapă și cartofi. Ingredientele de care ai nevoie sunt puține și deloc costisitoare, iar rezultatul este demn de orice bol cu supă, farfurie cu tocăniță sau alte mâncăruri gătite cu care îți place să servești pâine. Nutriționiștii recomandă de un amar de vreme pâinea făcută în casă, din făină integrală, drojdie sau maia.

În prezent, „pâinea noastră cea de toate zilele“ a devenit un aliment primejdios pentru mulți dintre noi, în special pentru persoanele care au dezvoltat intoleranța la gluten și asta pentru că mulți producători de pâine adaugă prea mult gluten în aluat, pentru ca acesta să fie cât mai flexibil.

Revenind la ale noastre, vă propunem o rețetă simplă și gustoasă – pâine de casă cu ceapă și cartofi. Gustul pe care i-l dă ceapa este de mare efect, coaja este crocantă, fără a fi dură, iar miezul pufos și elastic.

INGREDIENTE:

  • 1 kg făină de grâu;
  • 4 cartofi;
  • 2 cepe,
  • 100 gr ulei;
  • 1 cub de drojdie;
  • 1 linguriță de sare;
  • apă călduță cca. 500 ml.

Citește și: Pâinea de casă, rețeta clasică și sfaturile bunicii

Rețeta tradițională, pas cu pas

Cartofii se pun la fiert, se curăță de coajă și se pasează ușor cu o furculiță. Se curăță ceapa, se toacă și se pune la prăjit cu puțin ulei până se caramelizează. Aveți, însă, grijă să nu o ardeți, după care lăsați-o să se răcească. Într-un vas puneți sare, drojdie și puțină apă și amestecați până se omogenizează.

Rețetă - pâine de casă cu ceapă și cartofi
Rețetă – pâine de casă cu ceapă și cartofi

Se toarnă făina, se adaugă cartofii pasați și ceapa și se formează un aluat puțin mai moale decât în mod normal. Se lasă aluatul la odihnit până ce își dublează volumul, apoi se pune într-o tavă. Se unge cu puțin ulei sau cu ou bătut ca să iasă rumenă. Se baga tava în cuptorul preîncălzit și când bucătăria miroase într-un anume fel este semn că pâinea e coaptă.

Dacă vă va plăcea această rețetă și veți dori să mai încercați una cel puțin la fel de bună, atunci puteți încerca și pâinea cu ceapă și măsline. Cum se face? Simplu!

INGREDIENTE:

  • 500 g făină;
  • 300 ml lapte călduț;
  • 15 g drojdie proaspătă;
  • 1 linguriță cu zahăr;
  • 2 lingurițe sare;
  • 50 ml ulei;
  • 300 g ceapă;
  • 50-100 g măsline.

PAȘI: 

Se frământă drojdia și se dizolvă în 50 ml de lapte călduț, se adugă zahărul și 2-3 linguri de făină și se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloașe. Se lasă la crescut circa 20-30 de minute, după ce ați acoperit cu un prosop curat de bucătărie. Ulterior, se amestecă făina cu sarea, miaua de drojdie crescută, uleiul și restul de lapte. Se amestecă toate indredientele până ce compoziția devine omogenă, după care se frământă ușor cu podul palmei aproximativ 2-3 minute. Vasul cu aluat se acoperă cu  o folie alimentară din plastic și se lasă la crescut în jur de 45 de minute.

A venit rândul măslinelor și a cepei. Aceasta se taie solzișori și se călește cu 2 linguri de ulei și 2 de apă. Când ceapa își schimbă ușor culoarea se oprește focul. Nu trebuie lăsată să se caramelizeze de tot. Se scurge uleiul, se adaugă măslinele mărunțite sau tăiate feliuțe și se lasă amestecul deoparte să se răcorească.

După ce aluatul de pâine a crescut, se scoate din vas și se pune pe masa de lucru, pentru ca mai apoi să se întindă ușor cu mâna. Pe foaia de aluat se distribuie amestecul de ceapă și măsline, iar ulterior se rulează pâinea precum un cozonac și se mai frământă superficial. Se pune aluatul în tavă.

Aluatul se lasă la dospit încă 45 de minute, după care se bagă în cuptorul încins la 200-220 de grade pentru 25 de minute și încă aproximativ 20 de minute la 180 de grade. Când pâinea s-a copt și s-a rumenit așa cum trebuie se scoate din cuptor, se stropește cu puțină apă, se învelește într-un prosop gros și se lasă la răcit.

Poftă bună!