Home » Știri » Știri sociale » Paște 2021. E nevoie de declarație pentru deplasare în Noaptea de Înviere? Anunțul președintelui Iohannis

Paște 2021. E nevoie de declarație pentru deplasare în Noaptea de Înviere? Anunțul președintelui Iohannis

Manolică Anca / 21.04.2021, 15:26
Paște 2021. E nevoie de declarație pentru deplasare în Noaptea de Înviere? Anunțul președintelui Iohannis

Paște 2021. Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 21 aprilie, cum dacă va fi nevoie sau nu de declarație pentru deplasare în Noaptea de Înviere și cum vor decurge slujbele în următoarea perioadă pascală. Iată tot ce trebuie să știi și ce reguli vei avea de respectat.

Paște 2021. Cum se va face deplasarea în Noaptea de Înviere

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că nu vor exista restricţii suplimentare în Noaptea de Înviere, iar restricţiile de circulaţie vor fi ridicate pentru ca toți credincioșii să poată participa la slujbele de Paşte 2021. Așadar, nu va fi nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere.

Întrebat despre declarațiile făcute de premierul Florin Cîțu, care a spus că slujba de Înviere va fi oficiată cu credincioșii în aer liber, cu toate că Hotărârea de Guvern permite accesul în biserică, acesta a ținut să sublinieze faptul că actul normativ nu va fi modificat în acest sens și că autoritățile nu vor interveni în privința modului în care bisericile își vor organiza slujbele.

„Ne pregătim de marea sărbătoare a Învierii și vreau să ne pregătim foarte bine în societate. În Noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică. Creștinii vor putea să participe la slujbe, nu vor trebui să completeze declarații. Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică: prima parte afară, apoi o parte intră în biserică. Eu îmi doresc ca totul să se desfășoare în liniște și în bună organizare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Nu vor exista restricții suplimentare în Noaptea de Înviere
Nu vor exista restricții suplimentare în Noaptea de Înviere

A reamintit că pandemia nu a dispărut

Totodată, Klaus Iohannis a reamintit faptul că restricțiile nu au fost ridicate și că epidemia nu a dispărut, subliniind importanța continuării respectării măsurilor de protecție. De asemenea, a pus accent și pe importanța vaccinării a câtor mai multe persoane, pentru că, doar în acest mod, vom putea ieși din pandemie.

„Am văzut că și în aceste zile la televizor, la televizor, la radio, pe internet cum e cu restricțiile, pro, contra restricții, pro, contra vaccinare. Suntem în continuare în plină pandemie! Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemie! Din păcate nu este așa (…) Există o singură cale de ieșire din pandemie, și asta e vaccinarea.

Nu restricțiile înlătură și termină pandemia, doar vaccinarea în masa ne permite să ieșim. Doar vaccinarea ne permite ca la vară sa facem concedii, să mergem unde dorim, la concerte, teatru. Este extrem de important și contez pe voi toți să participati la această campanie de încurajare a vaccinării”, a mai spus Iohannis.

Ultimele detalii privind măsurile de Paște 2021

Miercuri, 21 aprilie, are loc și întâlnirea dintre premierul Florin Cîțu și reprezentanții cultelor religioase din România, unde se vor pune la punct ultimele detalii privind măsurile pentru perioada de Paște 2021 și Noaptea de Înviere.

La întâlnirea de la Palatul Victoria mai participă și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiță, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, precum și reprezentanți din Ministerul Afacerilor Interne.

De altfel, Patriarhia Română a publicat deja un set de reguli în ceea ce privește participarea credincioșilor la slujbele din perioada pascală. Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis marți, 20 aprilie, un set de recomandări pentru organizarea slujbelor religioase în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. Precizările prevăd procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.