Home » Știri » Știri sociale » Pensie cu 5 ani de contribuții în Italia: cine sunt cei care pot beneficia de ea și în ce condiții

Pensie cu 5 ani de contribuții în Italia: cine sunt cei care pot beneficia de ea și în ce condiții

Alexandru Cazacu / 27.06.2022, 15:07
Pensie cu 5 ani de contribuții în Italia: cine sunt cei care pot beneficia de ea și în ce condiții

Deși poate fi surprinzător pentru unii, anumite categorii de angajați din Italia pot ieși la pensie doar cu cinci ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Așadar, aceasta este pensia pentru limita de vârstă, iar doar cei care nu au plătit contribuții înainte de 1996 o pot solicita. Haideți să vedem care sunt, mai exact, persoanele care pot beneficia de pensie cu 5 ani de contribuții și care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite.

Cine sunt cei care pot beneficia de pensie cu 5 ani de contribuții în Italia

Printre categoriile de angajați care pot beneficia de această pensie se numără și persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul casnic, cum ar fi bonele asistentele familiale, menajerele etc. Cu toate acestea, pensie cu 5 ani de contribuții în Italia nu se poate solicita la orice vârstă. De fapt, aceasta nu poate fi obținută nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care, în Italia, este de 67 de ani (femei și bărbați).

Totodată, pensia pentru limită cu cinci ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale poate fi solicitată doar de angajații care nu au contribuit înainte de 1996, în baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare, potrivit La legge per tutti. În concluzie, pentru a se putea pensiona cu cinci ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau acreditate la 31 decembrie 1995.

Pensie cu 5 ani de contribuții în Italia
Cine poate obține o pensie cu 5 ani de contribuții în Italia

Cum se pot pensiona românii care lucrează sau au lucrat în străinătate

În ce situații pot primi pensie românii care lucrează în străinătate? Ei bine, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare impuse de statul în care și-au desfășurat activitatea, adică vârstă, vechimea minimă etc. Conform sursei citate anterior, anii lucrați în afara hotarelor țării se vor cumula cu cei lucrați în România.

Dacă a lucrat în altă țară pentru o anumită perioadă, persoana care decide să se pensioneze își depune dosarul în România, însă pentru anii lucrați în locul respectiv nu statul român îi va plăti pensia, ci statul unde a lucrat. Bineînțeles, atunci când va îndeplini toate condițiile de pensionare din acel stat.

Cu toate acestea, una dintre principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-o altă țară este aceea de a fi lucrat cel puțin un an cu contract de muncă. De asemenea, românii care au lucrat în străinătate pot depune actele pentru pensionare în statele în care și-au desfășurat activitatea.

Unde poți face o cerere de pensionare în Italia

Dacă ați lucrat în Italia și îndepliniți toate condițiile pentru pensionare, puteți face o cerere în acest sens în următoarele moduri:

  • în mediul online, pe site-ul INPS, unde va trebui să vă înregistrați și să vă creați un cont;
  • telefonic, apelând numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix) și 06164164 (de la un telefon mobil);

O altă variantă prin care puteți face o cerere de pensionare este prin intermediul unei instituții de asistență recunoscută prin Lege și care acordă gratuit asistență lucrătorilor.