Home » Știri » Știri sociale » Pensie de 27.825 lei în Vaslui. Ce funcție a avut românul care a ajuns să încaseze lunar această sumă

Pensie de 27.825 lei în Vaslui. Ce funcție a avut românul care a ajuns să încaseze lunar această sumă

Alexandru Cazacu / 29.06.2022, 16:42
Pensie de 27.825 lei în Vaslui. Ce funcție a avut românul care a ajuns să încaseze lunar această sumă

După cum bine știm, mulți dintre pensionarii din România trăiesc cu doar câteva sute lei, bani care abia le ajung pentru medicamente. Cu toate acestea, în țara noastră există și pensionari care încasează lunar de la stat zeci de mii de lei. Acesta este și cazul unui pensionar din Vaslui, care primește o pensie de 27.825 de lei. Ce funcție a avut românul, puteți afla în continuare.

Pensie de peste 27.000 de lei în Vaslui. Ce funcție a avut românul cu cea mai mare pensie din acest județ

Cel mai probabil ați auzit că, odată ieșiți la pensie, magistrații încasează pensii enorme de la stat. Ei bine, în această situație se află și un fost judecător din Vaslui. El primește de la stat o pensie de 27.875 de lei, fiind astfel deținătorul celei mai mari pensii din acest județ. De fapt, conform datelor de la Casa Județeană de Pensii Vaslui, nu mai puțin de 103 beneficiari de pensii de serviciu (majoritatea foști judecători și procurori).

Printre românii care primesc pensii de serviciu de la Casa Județeană de Pensii Vaslui nu se numără doar foștii magistrați, ci și foști aviatori, grefieri și angajați ai Curții de Conturi. În prezent, vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani în cazul femeilor și 65 de ani pentru bărbați. De asemenea, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Cu toate acestea, categoriile de angajați menționate se pot pensiona mai devreme, iar pensiile acestora nu se stabilesc în funcție de contribuțiile la stat.

„Judecătorii, procurorii (…) se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”, după cum stabilește Legea privind statutul procurorilor și judecătorilor.

Pensie de 27.825 lei în Vaslui
Pensie de 27.825 lei în Vaslui. Ce funcție a avut românul care a ajuns să încaseze cea mai mare pensie din județ

Dintre beneficiarii de pensii speciale, cei mai mulți sunt magistrați

Potrivit celor de la vremeanoua.ro, dintre pensionarii din județul Vaslui care încasează pensii speciale, 54 sunt foști magistrați. Aceștia încasează lunar o pensie medie de 18.629 de lei. Alți 40 sunt foști grefieri și specialiști IT, care au o pensie medie de 4.477 de lei.

Doar șase dintre beneficiarii de pensii speciale au fost angajați ai Curții de Conturi, iar aceștia au o pensie medie de 8.450 de lei. Însă, după cum am menționat și în rândurile anterioare, cea mai mare pensie de serviciu din județul Vaslui este de 27.825 de lei, adică de aproape 28 de mai mare decât cea mai mică pensie din județ.

Vaslui, județul cu unele dintre cele mai mici pensii din România

După cum ați putut observa, Vasluiul stă bine la capitolul pensii speciale, însă când vine vorba de pensiile de bază, lucrurile sunt cu totul și cu totul diferite. Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, Hunedoara este în fruntea județelor cu cele mai mari pensii medii România (2.122 de lei).

Următorul județ în acest clasament este Bucureștiul (pensie medie 2.024 lei), apoi Brașov (1.889 lei), Gorj (1.806 lei), Galați (1732 lei) și Prahova, cu o pensie medie de 1.697 lei. La polul opus, cele mai mici pensii medii din România sunt în județele:

  • Botoșani – 1272 lei
  • Giurgiu – 1280 lei
  • Vrancea – 1292 lei
  • Vaslui – 1314 lei.