Home » Știri » Știri sociale » Pensii 2021. Ce schimbare apare pentru pensionarii care încasează banii pe card

Pensii 2021. Ce schimbare apare pentru pensionarii care încasează banii pe card

Nistor Alexandru / 14.10.2021, 17:23
Pensii 2021. Ce schimbare apare pentru pensionarii care încasează banii pe card

Pensii 2021. Conform unui proiect de lege adoptat astăzi de Camera Deputaților, taloanele de pensie mov se vor putea trimite la cerere inclusiv în format electronic. Hai să vedem ce modificări apar pentru pensionare care au optat să își încaseze pensia pe cardul bancar.

Pensii 2021. Schimbare importantă pentru pensionarii care încasează banii pe card

Mai exact, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, pensionarii care încasează banii pe card pot solicita Casei Naționale de Pensii Publice, transmiterea taloanelor mov în format electronic. Adică, pensionarii pot primi cupoanele de pensie mov fie prin e-mail, fie prin contul online al CNPP. Este important să menționăm faptul că, pentru aplicarea proiectului de lege menționat, acesta trebuie mai întâi promulgat de președintele României și publicat în monitorul oficial.

După cum spuneam, proiectul de lege se adresează pensionarilor care își încasează banii pe cardul bancar (aproape 50% din pensionarii din România). Trebuie specificat că talonul primit în format electronic va avea aceeași valoare juridică precum și cel în format letric. Pe de altă parte, cei care nu doresc să primească talonul mov în acest fel, îl pot primi în continuare pe hârtie.

”Pensionarilor care primesc pensiile pe card (personal, îi încurajez pe cât mai mulți din mediul urban să opteze pentru plata pe card) nu le va mai face poștașul programul de stat în casă pentru livrarea talonului de pensie (talonul mov). Sau, nu vor mai solicita insistent să îl primească – s-a mai întâmplat inclusiv să nu mai ajungă poștașul cu acest talon (oamenii mi-au trimis exemple).

A trecut și de plenul celei de a doua camere a Parlamentului (Camera Deputaților din care fac parte) proiectul de lege despre care am mai vorbit. Va merge la promulgare după care Ministerul Muncii și Casa de Pensii vor elabora normele de aplicare (…)”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ce schimbare apare pentru pensionarii care încasează banii pe card
Ce schimbare apare pentru pensionarii care încasează banii pe card

Pensionarii care își primesc pensia pe card primesc deja talonul mov prin poștă

Ministrul Muncii preciza într-un comunicat din luna martie a anului curent că pensionarii care au optat pentru încasarea pensie prin cont bancar primesc deja taloanele mov prin poștă. După cum explica Raluca Turcan la vremea respectivă, totul s-a întâmplat după o discuție cu reprezentanții Poștei Române, instituție care ”nu respecta de 15 o obligație contractuală”. Se pare că Ministerul Muncii și CNPP plătesc aproximativ 5 milioane de lei în fiecare lună pentru ca talonul mov să ajungă la pensionarii care își încasează banii prin cont bancar.

Mai exact, cu toate că CNPP plătea o sumă de 2,15 lei pentru distribuirea taloanelor mov (bani care se încasau), aproximativ 30.000 de taloane nu ajungeau la pensionari, care trebuiau să ajungă la ghișee pentru a le ridica. Ei bine, situația s-a rezolvat printr-un simplu act adițional semnat între CNPP și Poșta Română, simplificând situația pentru pensionari.

”Din 15 martie am rezolvat o problemă plimbată de ani de zile: talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar. Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poștașii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-și primească drepturile prin bancă. Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuție clară cu Poșta Română care nu respecta de 15 ani o obligație contractuală: în baza unui contract existent și a unei plăți de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”, spunea Raluca Turcan.