Home » Știri » Știri sociale » Pensii 2022. Ce act nu trebuie să lipsească de la dosar pentru a nu fi respins

Pensii 2022. Ce act nu trebuie să lipsească de la dosar pentru a nu fi respins

Manolică Anca / 06.07.2022, 16:38
Pensii 2022. Ce act nu trebuie să lipsească de la dosar pentru a nu fi respins

Pensii 2022. Intenționezi să îți depui dosarul pentru ieșirea la pensie în acest an? Ei bine, află că, pe lângă documentele pe care știi deja că trebuie să le ai, recent a mai fost adăugată o adeverință pe lista actelor necesare. Dacă nu o ai, îți poate fi respins dosarul. Iată tot ce trebuie să știi.

Pensii 2022. Ce trebuie să cuprindă adeverința necesară la dosar

Potrivit noii legi 76/2022, emisă anul acesta, la dosarul de pensionare este necesar să fie adăugată o nouă adeverință ce se eliberează de către angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare. Aceasta oferă datele de contact ale angajatorului, necesare pentru ca a fi informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Măsura legislativă a fost luată cu scopul de a elimina situațiile în care un pensionar nu respectă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare, informează avocatnet.ro. Adeverința trebuie să cuprindă:

  1. denumirea angajatorului
  2. adresa de poștă fizică și electronică
  3. date de contact telefon/fax.

Documentul se primește în termen de maximum 5 zile

Documentul se va trimite companiei angajatoare în termen de maximum 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare, după care aceasta va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

  • în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.
  • în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

Atunci când vine vorba despre pensia de invaliditate de gradul 3, pensia nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu un program part time, de maximum 4 ore/zi.

Ce spune ministrul Muncii despre reforma pensiilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că specialiştii şi cei din conducerea Băncii Mondiale sunt de acord cu reforma pensiilor propusă. Acesta i-ar fi convins întrebându-i dacă pot trăi cu 200-300 de euro pe lună. De asemenea, ministrul a mai precizat că s-au scris „bazaconii” în PNRR, după ce a fost întrebat dacă şi cei de la Uniunea Europeană au dat undă verde majorării pensiilor.

„Am găsit un sprijin enorm în conducerea Băncii Mondiale. Am avut discuţii cu specialiştii, explicându-le pe cifre raţionamentul care stă în spatele a ceea ce am susţinut de când am preluat ministerul (..)

Le-am explicat de ce nu poate exista o sustenabilitate clară a sistemului din România, că avem în UE astăzi, între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România, pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări, nu contribuie în România.

Au înţeles foarte bine, am explicat cu cifrele pe masă şi cu cifrele persoanelor angajate în România şi a celor care nu sunt angajate (…) I-am întrebat dacă în România pensia este de 200 de euro, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200-300 de euro pe lună.”, a spus Marius Budăi.