Ce se întâmplă cu pensiile. Deși noua lege a pensiilor a fost implementată abia la 1 septembrie, aceasta ar putea fi modificată curând, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului. Schimbările propuse vizează modul de acordare a punctelor suplimentare pentru cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebite, precum și pentru persoanele cu handicap care au contribuit la sistemul de pensii, conform avocatnet.ro.
Citeşte şi: Bani în plus la pensie pentru sute de mii de pensionari. Cine va primi noile decizii de la Casa de Pensii
Proiectul de modificare a Legii 360/2023 introduce ajustări în calcularea punctelor suplimentare pentru persoanele care au desfășurat activități în grupele I și II de muncă sau în condiții deosebite.
Principalele modificări propuse
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Conform documentului, persoanele care au lucrat în condiții specifice înainte de 1 aprilie 2001, fie în grupele I și II de muncă, fie în condiții deosebite sau speciale, vor beneficia de următoarele punctaje suplimentare:
Majorări pentru perioade speciale de activitate
Proiectul adaugă și o nouă prevedere privind majorarea punctajelor lunare și anuale pentru persoanele încadrate în grupa I de muncă, inclusiv pentru cele deja pensionate, astfel:
Beneficii suplimentare pentru persoanele cu handicap
Asigurații cu handicap grav sau deficiențe vizuale severe vor primi un punct suplimentar pentru fiecare lună de contribuție în condiții de handicap grav, în loc de 0,5 puncte. Cei cu handicap accentuat vor primi 0,5 puncte suplimentare pentru fiecare lună de muncă, față de 0,25 puncte acordate anterior.
Recalcularea pensiilor și alte modificări
Pensionarii care continuă să contribuie la sistemul de pensii după ieșirea la pensie vor beneficia de recalcularea pensiei la 1 ianuarie în fiecare an, prin adăugarea noilor perioade de cotizare. În plus, pentru cei care nu pot dovedi veniturile realizate între 1 februarie 1975 și 1 aprilie 2001, punctajele lunare aferente acestor perioade vor fi majorate cu 10%.
Citeşte şi: Bani mai mulţi pentru români de la 1 ianuarie 2025. Cu cât cresc salariul minim , pensiile şi alocaţiile
Atenţie, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Parlament, promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare!