Home » Știri » Știri sociale » Planul nebănuit al lui Putin. Ce vrea să facă liderul rus, după căderea Luganskului

Planul nebănuit al lui Putin. Ce vrea să facă liderul rus, după căderea Luganskului

Manolică Anca / 05.07.2022, 17:59
Planul nebănuit al lui Putin. Ce vrea să facă liderul rus, după căderea Luganskului

Luni, 6 iulie, regiunea Lugansk a intrat oficial sub controlul militar al Rusiei. Un nou avans al rușilor, în urma căruia armata ucraineană s-a văzut nevoită să se retragă. „O retragere strategică” spun ucrainenii, după lecția amară a Mariupolului, preferând să-și retragă trupele în loc să riște ca ele să fie prinse în încercuire. Așadar, noile obiective ale lui Putin sunt acum cucerirea orașelor Kramatorsk și Sloviansk din regiunea învecinată Donețk. Ce urmează?

Care este planul lui Putin, după căderea Luganskului

Lunga și crâncena bătălie care se prefigura în Lisiceansk nu a mai avut loc. Asta pentru că armata ucraineană a ales să se retragă, „o retragere strategică” pentru a nu risca să fie prinsă în încercuire, după cum susțin liderii. Capturarea orașului Lisiceasnk este o oportunitate pentru forțele ruse de a prelua controlul întregii regiuni Lugansk.

Ceea ce, de altfel, reprezintă unul din obiectivele strategice pe care liderul de la Kremlin și le-a propus în momentul în care a decis invadarea Ucrainei. Putin a ținut să felicite luni armata sa și separatiștii pentru această „reușită” și a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei.

Cu toate acestea, ucrainenii au catalogat modalitatea de apărare în zona Lisiceansk-Severodonețk drept o „operațiune militară încununată de succes”, după cum a spus Oleksîi Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

„Trupele noastre s-au retras pe poziții mult mai bine întărite. Am rezistat în Lugansk aproape 5 luni. Cât timp am ținut linia de apărare aici, am construit noi fortificații în Donețk. Acum, trupele noastre sunt acolo”, a declarat pentru BBC guvernatorul ucrainean al Luganskului, Serhii/Serghei Haidai.

Așadar, din perspectiva Kievului, cu cât pot să întârzie mai mult avansul armatei ruse, cu atât ucrainenii ar câștiga mai mult timp în care să primească mai mult armament modern occidental pe care să îl folosească apoi cu succes pe fronturile de luptă. Potrivit unei analize BBC, mai mult timp înseamnă tot mai multe rachete și arme avansate care ar putea înclina balanța în favoarea Ucrainei.

Clădiri distruse de armata rusă în Ucraina
Clădiri distruse de armata rusă în Ucraina

Cum se vede cucerirea Lisiceansk, din perspectiva Rusiei

Cucerirea Lisiceansk, după căderea orașului-geamăn Severodonețk, le dă undă verde rușilor se proiecteze mai uşor spre vest şi spre oraşele-cheie Sloviansk şi Kramatorsk, cele două cele mai mari oraşe din Donbas care se află încă sub control ucrainean.

Într-o întâlnire cu ministrul apărării Serghei Şoigu, liderul de la Kremlin a declarat că trupele care iau parte la operaţiunea de capturare a regiunii Lugansk „trebuie să se odihnească”, pentru a-şi reface capacităţile de luptă, şi că este nevoie de alte unităţi militare care să le înlocuiască.

Astfel, de această „stare de oboseală” a trupelor ruse depinde în mare măsură ce va urma când, dar mai ales dacă, Donețkul va cădea în mâinile rușilor. Dacă rușii vor avansa rapid, ar putea ținti chiar cucerirea întregului sud al Ucrainei și fixarea ca obiectiv importantul oraș Dnipro.

În cazul în care rușii sunt complet extenuați, așa cum a recunoscut chiar Putin, este foarte posibil ca Moscova să declare încheierea „operațiunii militare speciale” din Ucraina. În acest fel, Kremlinul speră ca un acord unilateral de încetare a focului să atragă după sine o micșorare a sprijinului internațional pentru Ucraina.

Fără un ajutor militar consistent din partea Occidentului, războiul ar putea redeveni unul „înghețat”. La fel s-a întâmplat în perioada 2014-2022, lucru care îi convine de minune Rusiei.