Home » Când, unde, cum » Rabla electrocasnice. Cum te poți înscrie pentru sesiunea de sărbători și câți bani poți să îți iei

Rabla electrocasnice. Cum te poți înscrie pentru sesiunea de sărbători și câți bani poți să îți iei

Cojocaru Cristian / 19.11.2021, 11:50
Rabla electrocasnice. Cum te poți înscrie pentru sesiunea de sărbători și câți bani poți să îți iei

Noul program Rabla pentru electrocasnice este pe cale să înceapă. Află detalii despre înscrierea în program dar și despre data când începe acesta.

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost lansat

Noul program Rabla pentru electrocasnice și-a deschis porțile pentru înscrieri în data de 19 noiembrie, începând cu orele 10:00. Acestea vor lua sfârșit în data de 25 noiembrie 2021, iar programul va fi desfășurat pe parcursul a trei etape. Suma totală alocată este de 34 de milioane de lei, iar vouchere din această sesiune vor fi nominale, astfel că acestea nu pot fi transmise de la o persoană la alta. Astfel, toți cei care vor să se înscrie în program au la dispoziție 7 zile pentru a-și crea un cont de utilizator pe platformă, accesând site-ul: https://electrocasnice.afm.ro/b/ .

„Toţi cei interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în prima ediţie de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, a declarat preşedintele AFM, Lóránd-Árpád Fulop.

Astfel, după înscrierea în program, se va da startul etapei de selecție a celor care vor primi voucherele pentru echipamentele noi. În ceea ce privește calendarul programului din această sesiune, acessta este:

  • înscrierea persoanelor fizice în aplicație 19 noiembrie, ora 10:00 – 25 noiembrie, ora 23:59;
  • etapa I: voucherele aferente categoriilor mașini de spălat rufe/vase, frigidere/congelatoare vor fi selectate între 26 noiembrie, ora 10:00 – 9 decembrie, ora 23:59;
  • etapa II:  voucherele aferente categoriilor televizoare, laptopuri și tablete vor fi selectate între 3 decembrie, ora 10:00 – 9 decembrie, ora 23:59;
  • etapa III:  voucherele aferente categoriilor aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare vor fi selectate între 10 decembrie, ora 10:00 – 16 decembrie, ora 23:59.

Așadar, pentru fiecare etapă în parte sunt alocate 7 zile sau până la epuizarea bugetului acordat fiecărei etape în parte.

„Am introdus o condiţie mult mai riguroasă pentru folosirea voucherelor, ele sunt nominale, netransmisibile şi acest lucru este prevăzut în noul ghid astfel încât să limităm şi să eliminăm practic traficul sau vânzarea acestor vouchere după rezervare”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

rabla electrocasnice
Suma acordata pentru fiecare laptop va fi de 500 de lei

Care este valoarea voucherelor acordate

În ceea ce privește valoarea voucherelor acordate pentru programul Rabla pentru electrocasnice, acestea sunt:

  • 400 de lei pentru mașinile de spălat rufe sau cele cu uscător încorporat care au cel puțin clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru mașinile de spălat vase care au cel puțin clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparatele de aer condiționat, inclusiv cele portabile care au eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare care au cel puțin clasa energetică E;
  • 400 de lei pentru televizoarele care au cel puțin clasa energetică G;
  • 400 de lei pentru uscătoarele de rufe care au cel puțin clasa energetică A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoarele care consumă mai puțin de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

După cum arată AFM, în cazul laptopurilor și al tabletelor, se pot preda la schimb și calculatoare de tip desktop care trebuie să conțină unitate centrală și monitor, dar și un echipament inclus în progam, excepție făcând laptopurile și tabletele mai vechi. Totodată, în cazul mașinilor de spălat vase și uscătoare de rufe se pot preda la schimb echipamente mai vechi incluse în program.

Tot în cadrul acestei sesiuni au fost introduse două noi clase energetice, astfel că solicitanții vor putea achiziționa televizoare care au cel puțin clasa energetică G. Lista cu persoanele care au primti aprobare va fi publicată pe site-ul oficial AFM, la secțiunea aferentă programului. Voucherele sunt valabile pentru o perioadă de 15 zile de la data validării acestora de către AFM.