Home » Știri » Știri sociale » Salariu până la 2700 euro. Un antreprenor român din Italia, în criză de personal. Ce alte condiții oferă

Salariu până la 2700 euro. Un antreprenor român din Italia, în criză de personal. Ce alte condiții oferă

Alexandru Cazacu / 04.08.2022, 09:30
Salariu până la 2700 euro. Un antreprenor român din Italia, în criză de personal. Ce alte condiții oferă

Originar din Vâlcea, Florin Lisaru are o afacere de succes în Italia. Mai exact, românul deține o firmă de transport mărfuri și peste 30 de camioane. Nu mai puțin de 25 de șoferi lucrează la compania lui Florin cu sediul în nordul Italiei, la Piacenza. Deși scumpirea carburanților i-a cam dat bătăi de cap în ultima perioadă, lipsa de personal reprezintă o problemă și mai mare pentru antreprenorul român.

Un antreprenor român din Italia oferă salarii de până la 2700 de euro

Nu duce lipsă de contracte și are de lucru, însă este în căutare de șoferi. Condițiile oferite sunt după cum prevede legea. Angajații săi primesc salarii bune, garanții, însă au și avantaje suplimentare. Deși a pus anunțuri și pe platformele de recrutare a forței de muncă din România, Florin nu reușește să găsească șoferi, potrivit Rotalianul.

În cadrul unui interviu pentru sursa citată, antreprenorul român susține că nu găsește personal competent și că ar accepta și șoferi începători, cu condiția ca aceștia să fie serioși și dispuși să învețe. Ba chiar mai mult de atât, Florin Lisaru spune că le-ar da și bani înainte. Cu toate acestea, se pare că șoferii cu care se poate lucra sunt din ce în ce mai puțini.

„Nu mai găsesc personal competent. Aș accepta și începători, dar să aibă dorința de a învăța, să fie serioși. Le dăm chiar și banii înainte. Dar sunt din ce în ce mai puțini cei cu care se poate lucra. Unii vin și-mi spun că vor să stea o lună, apoi să plece. E o nebunie totală, o criză care a început acum un an și devine din ce în ce mai presantă. Am căutat la început în Italia, apoi și în România, cu anunț online, pe OLX”, a declarat Florin pentru rotalianul.ro.

Salariu până la 2700 euro. Un antreprenor român din Italia, în criză de personal
Salariu până la 2700 euro. Un antreprenor român din Italia, în criză de personal

Condiții de muncă bune și salarii consistente

În ceea ce privește condițiile de muncă la firma de transport marfă a lui Florin, antreprenorul spune că sunt din cele mai bune: „Camioanele mele se întorc toate seara la garaj. Avem baie, bucătărie, service. Munca nu e multă, câteodată e de condus chiar 3 sau 4 ore pe zi”, spun el.

În plus, șoferii angajați la compania sa nu sunt puși la curse extenuante, iar salariile variază între 2.200 și 2.800 de euro, adică în conformitate cu normele legale. Din punct de vedere al contractelor, acestea se fac pe o perioadă nedeterminată. Totodată, dacă se întâmplă ca un șofer să doarmă pe traseu (deși rareori se întâmplă acest lucru), acestuia i se asigură cazarea, adică 30 de euro pe noapte.

„Angajăm șofer categoria C+E pt Italia, contract de muncă italian, salariu de la 2200€ până la 2700€ , sâmbăta și duminica nu se lucrează, concediu plătit ,TFR se plătește la sfârșit de contract sau sfârșit de an. Camionul se poate întoarce în fiecare seară la garaj, nopțile plătite atunci când camionul nu se întoarce la garaj seara, munca cu prelată sau container, în garaj condiții: baie, duș, mașină de spălat, bucătărie”, se arată în anunțul lui Florin Lisaru publicat în România.

După cum susține antreprenorul român, una dintre principalele cauze ale lipsei de personal în acest domeniu este legată de procedurile de obținere a permisului de conducere pentru șoferi profesioniști. Se pare că acestea au devenit mult mai complicate în ultima perioadă, mai spune el.