Bugetele românilor, afectate de deciziile Guvernului. Luna octombrie vine cu modificări importante în bugetele românilor, aducând atât beneficii cât și costuri suplimentare. Începând de acum, mai multe măsuri intră în vigoare, printre care eliminarea impozitului pe pensiile sub 3.000 de lei și majorarea valorii tichetelor de masă, dar și introducerea unor taxe noi, transmite Antena 3.
Începând cu 1 octombrie 2024, pragul de impozitare pentru pensii a fost ridicat de la 2.000 la 3.000 de lei. Aceasta înseamnă că pensionarii care au pensii de până în 3.000 de lei vor fi scutiți de impozitul de 10%, păstrând mai mulți bani în buzunar. Cei care au pensii peste acest prag vor plăti impozitul doar pentru sumele care depășesc 3.000 de lei.
De exemplu, la o pensie de 3.500 de lei, dacă anterior se plătea un impozit de 150 de lei, acum pensionarul va plăti doar 50 de lei, economisind 100 de lei lunar.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]O noutate din această lună este introducerea unei taxe denumite CfD (Contract for Difference), care va apărea pe facturile de electricitate ale tuturor consumatorilor. Această taxă este destinată finanțării investițiilor în energia verde. Deși valoarea este mică, ea va fi aplicată fiecărui kWh consumat, ceea ce va duce la o creștere ușoară a facturilor.
Un apartament cu două camere va plăti anual aproximativ 2,2 lei în plus la factura de energie electrică, iar o casă cu un consum dublu va avea un cost suplimentar de peste 4 lei pe an. Însă, pentru marii consumatori industriali, cum ar fi producătorii de aluminiu, costurile pot ajunge la sume considerabile, de peste 486.000 de lei anual.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu ratele la credite ale românilor de la 1 octombrie 2024. Veştile nu sunt deloc bune!
O altă măsură adoptată este prelungirea plafonării prețurilor la polițele RCA, care vor rămâne la nivelul din februarie 2023. Totuși, costurile sunt încă mari, în special pentru tinerii șoferi sub 30 de ani din București, care plătesc aproximativ 3.000 de lei pe an pentru asigurarea auto. În alte județe, costurile sunt ceva mai mici, în jur de 2.000 de lei pe an.
Deși taxa CfD pare nesemnificativă pentru consumatorii casnici, experții avertizează că aceasta ar putea crește în viitor, urmând un model similar altor taxe aplicate pentru susținerea investițiilor energetice, cum ar fi taxa pe cogenerare sau pe energie verde.