România a lansat un program-pilot de voucher pentru inovare, o inițiativă prin care IMM-urile pot accesa finanțare pentru a achiziționa servicii de cercetare și dezvoltare de la organizații de specialitate. Programul, cu un buget inițial de 8 milioane de lei, este administrat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Voucherele se acordă prin schema de ajutor de minimis „Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare”, aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Citeşte şi: Românii rămân fără vouchere de alimente de la 1 ianuarie 2025. Care dintre ei vor mai primi ajutor financiar
Pentru acest an, sunt alocate 300.000 de lei, destinate finanțării a până la 10 proiecte. În 2025, bugetul va crește semnificativ, cu o alocare de 4 milioane de lei, care ar putea sprijini în jur de 125 de proiecte. Programul va continua cu apeluri anuale de proiecte până în 2027, iar plățile vor putea fi efectuate până la 31 decembrie 2030.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Acest sprijin se acordă ca ajutor de minimis, fiind destinat să stimuleze colaborarea între sectorul IMM-urilor și domeniul cercetării, în special pentru a facilita dezvoltarea de soluții inovatoare în tehnologie și alte domenii strategice.