Home » Știri » Știri sociale » Zile libere în 2021 – Listă cu toate liberele care cad de luni până vineri

Zile libere în 2021 – Listă cu toate liberele care cad de luni până vineri

Pană Emanuela / 01.01.2021, 10:38

Exact acum 100 de ani, în timpul Primului Război Mondial, lumea se confrunta cu o pandemie care a luat zeci de milioane de vieți. Virusul a ajuns cunoscut sub numele de Gripa Spaniolă, de la numele zonei unde se crede că a apărut. La rândul său, anul 2020 a fost marcat în întregime de pandemia de noul coronavirus, iar noi am stat, de voie, de nevoie mai mult acase. 11 din cele 15 zile libere de la stat au fost în timpul săptămânii, iar în anul ce ne așteaptă angajații români vor avea și mai puține minivacanțe! Mai multe detalii, în continuare.

Calendar zile libere 2021

În 2021, 15 zile sunt declarate sărbători legale, deci zile libere, potrivit Codului Muncii. Din nefericire pentru bugetari, doar 7 dintre acestea „pică“ în timpul săptămânii, celelalte 8 fiind, evident, în weekend. În conformitate cu legislația în vigoare, alte eventuale zile libere în 2021 vor fi anunțate în primele 15 zile ale anului, în așa fel încât și angajații și angajatorii să își poată planifica în timp util activitățile și vacanțele.

Spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, România are mai puține zile libere legale. Spre exemplu, Belgia, Lituania, Cipru au între 17 și 18 zile libere pe an, în vreme ce Elveția are nu mai puțin de 28. Așadar, potrivit reglementărilor UE, țara noastră ar trebui, la rândul ei, să crească numărul sărbătorilor legale.

Iată calendarul complet al zilelor libere în 2021:

  • 1 ianuarie – Anul Nou – zi liberă sărbătorită vineri;
  • 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou – zi liberă sărbătorită sâmbătă;
  • 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 30 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri;
  • 1 mai – Ziua Muncii – zi liberă sărbătorită sâmbătă;
  • 2 mai – Paștele 2021 – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 3 mai – A doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni;
  • 1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită marți;
  • 20 iunie – Rusalii – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 21 iunie – A doua zi de Rusalii – zi liberă sărbătorită luni;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită marți;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită miercuri;â
  • 25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită sâmbătă;
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită duminică.

Mai puține minivacanțe pentru bugetari

Am sărbătorit și Crăciunul și iată că au mai rămas doar câteva zile care ne despart de Anul Nou. Și cum mulți dintre noi obișnuiesc să își facă chiar în vacanță planuri pentru cele ce au să vină, trebuie să specificăm că 2021 vine cu mai puține minivacanțe pentru angajați, exceptând zilele legale de concediu.

Prima minivacanță pentru angajați va avea loc la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai (vorbim despre o singură vacanță de Paște și 1 Mai pentru că, în 2021, Paștele va fi sărbătorit pe 2 mai), iar următoarea va fi chiar la final de an, când se vor lega zilele de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie, care cad într-o zi de marți, respectiv miercuri.

Anul 2021 vine cu mai puține zile libere legale
Anul 2021 vine cu mai puține zile libere legale

O zi liberă în plus, în 2021, dacă participi online la recensământ

De menționat că în 2021 se reface recensământul populației, moment în care vom afla exact câți cetățeni are țara noastră și cum trăiesc aceștia. Așadar, cine se va autorecenza, adică va completa online chestionarul, va beneficia de o zi liberă în plus, plătită de angajator! Practic, aceasta se adaugă celor 15 zile libere legale pe care le vom avea în 2021.