Home » Știri » Subiecte Evaluarea Națională 2022 la matematică. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat

Subiecte Evaluarea Națională 2022 la matematică. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat

Bucur Ioana / 16.06.2022, 09:45

Joi, absolvenții clasei a VIII-a au primit setul de subiecte Evaluarea Națională 2022 la matematică. Acestea au fost publicate pe Știri din Lume, imediat ce au fost disponibile. Pentru elevi, dar și pentru părinții acestora, emoțiile continuă la o altă probă a primului examen important din „cariera” lor școlară, în special pentru cei care își doresc să obțină note cât mai mari, asigurându-și astfel un loc în liceul dorit.

Elevii au aflat, joi dimineața, ce subiecte Evaluarea Națională 2022 la matematică au de rezolvat

Joi, 16 iunie, Evaluarea Națională 2022 a continuat cu proba scrisă la matematică. Candidații au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva problemele și exercițiile. Ministerul Educației va publica, oficial, în jurul orei 15.00 subiectele și baremul la matematică.

Cu doar două zile înainte, marți, absolvenții clasei a VIII-a au susținut proba scrisă la Limba și literatura română.

Elevii care au participat marți la proba Limba Română de la Evaluare Națională 2022 au primit două texte: un fragment din „Toate pânzele sus!”, de Radu Tudoran, și un fragment din „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea.

Pe baza acestor fragmente, au fost formulate mai multe cerințe pentru rezolvarea cărora copiii au avut la dispoziție două ore, începând de la ora 09:00. Acest timp s-a calculat după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Utilizând informațiile din text, elevilor li s-a cerut să identifice răspunsuri corecte, să precizeze în unu până la trei enunțuri o trăsătură a unui personaj dintr-un fragment, precum și să prezinte, în 30 – 70 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, menționând câte o secvență relevantă din fiecare.

Candidații au răspuns, printr-un text de 50-100 de cuvinte, la întrebarea: „Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc?”, și să-și motiveze răspunsul.

Elevilor li s-a cerut și să asocieze fragmentul din „Toate pânzele sus!” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit de ei suplimentar, prezentând, în 50 până la 100 de cuvinte o valoare morală sau culturală comună, cu referire la câte o secvență relevantă.

La cel de-al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Acestora li s-a mai cerut să includă o secvență descriptivă de cel puțin 30 de cuvinte și un dialog de cel puțin patru replici.

Subiecte Evaluarea Națională 2022 la matematică. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat

Când se vor afișa primele rezultate

Lucrările elevilor vor fi apoi corectate de profesori, iar primele rezultate la Evaluarea Națională 2022 urmează să fie afișate joi, 23 iunie, înainte sau în jurul orei 14:00. Până atunci, cei care sunt nerăbdători să vadă ce au greșit și să își dea seama ce notă ar putea să primească își pot compara răspunsurile cu cele afișate în baremul de corectare.

La scurt timp după ce s-a încheiat proba la Limba română, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că la Evaluarea Naţională au fost prezenţi 148.891 de elevi de clasa a VIII-a şi au lipsit 6.668 de elevi.

„Aşa cum am promis, în fiecare noaptea înainte de examen, împreună cu colegii care lucrează pe fiecare disciplină, stau împreună şi verifică subiectele şi baremul”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că se bucură că subiectele pentru proba la Limba Română au fost considerate accesibile.

„Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deşi nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Ele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor. De asemenea, ele sunt adecvate testelor PISA, sunt asemănătoare testelor PISA”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Rămâne de văzut ce păreri vor fi despre subiecte Evaluarea Națională 2022 la matematică, mai ales după publicarea baremelor de corectare.