Home » Știri » Tăriceanu reacționează după ce Iohannis a trimis o scrisoare despre procedurile pentru referendum

Tăriceanu reacționează după ce Iohannis a trimis o scrisoare despre procedurile pentru referendum

Sebastian Rotaru / 24.01.2017, 12:26
Tăriceanu reacționează după ce Iohannis a trimis o scrisoare despre procedurile pentru referendum

Președintele Senatului, Călin Popescu- Tăriceanu, a afirmat că Biroul permanent va analiza cererea șefului statului de organizare a referendumului.

Tăriceanu a mai spus că vor fi urmați pașii prevăzuți de lege, dar susține că prin tema combaterii corupției președintele Iohannis „pune o etichetă nedorită pe România”, notează Agerpres.

„Documentul a fost dat întâi la presă, că nu era făcut pentru Parlament, era făcut să facă valuri în presă. La Parlament avem un Regulament și o lege care ne obligă în atari condiții să dăm drumul la procedurile care se impun pentru organizarea referendumului cerut de președinte. Vom discuta acest lucru în Biroul permanent și vom stabili pașii care trebuie urmați conform legii. Cât privește substanța referendumului, chestiunile pe care președintele vrea să le ridice, de la ce a plecat și la ce a ajuns, este distanță foarte mare. Probabil că între timp consilierii l-au tras de mânecă și i-au spus, vedeți că pe chestiunile legate de grațiere nu se poate organiza referendum dintr-un motiv foarte simplu. Nu există nici inițiativă populară de organizare a referendumului pe grațiere. Deci nu se poate legifera în acest fel, și dacă nu se poate legifera nu se poate organiza nici referendum. Și acest lucru este foarte clar scris în Constituție”, a afirmat, marți, Tăriceanu la Antena 3.

Tăriceanu a explicat că prin abordarea temei combaterii corupției președintele „face o greșeală strategică și dăunează mult percepției pe care românii și străinii o au o despre țara noastră”.

„Președintele a ales alte teme care, în fine, rămân de văzut. Cred că toată lumea este de acord cu combaterea corupției. Ceea ce mi se pare mie extrem de păgubos este că în acest fel președintele pune o etichetă definitiv pe România, o etichetă nedorită, și care nu este corespunzătoare realității și anume că România este o țară coruptă. În România există corupție cum există în toate țările din lume. E un fenomen care trebuie combătut. Dar cred că în felul acesta președintele face o greșeală strategică și dăunează mult percepției pe care și românii și străinii o au o despre țara noastră”, a adăugat Tăriceanu.

Scrisoarea trimisă de către Klaus Iohannis președinților Parlamentului:

„În temeiul dispozițiilor art. 90 din Constituția României și al dispozițiilor art. 2 și 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, intenționez să cer poporului să-și exprime, prin referendum, voința suverană cu privire la următoarea problemă de interes național: Continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Având în vedere dispozițiile legale menționate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum național referitor la problema sus-menționată”, se arată în scrisoarea președintelui Klaus Iohannis transmisă președinților Senatului și Camerei Deputaților.