Home » Utile » Tichete de vacanță 2022. Ce valoare vor atinge și trebuie să știe românii despre ele

Tichete de vacanță 2022. Ce valoare vor atinge și trebuie să știe românii despre ele

Voicu Costin / 03.12.2021, 11:06
Tichete de vacanță 2022. Ce valoare vor atinge și trebuie să știe românii despre ele

Veste bună pentru toți angajații din sistemul bugetar! Legea adoptată în Parlament vine în ajutorul lor. Tichetele de vacanță se vor acorda din nou din 2022. Voucherele se pot folosi doar pe teritoriul țării noastre, iar cele nefolosite emise în anul 2020 vor putea fi utilizate până în decembrie 2022.

Ministerul Turismului vine cu o veste bună!

Ministerul Turismului  a declarat recent că voucherele de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar se vor oferi din nou din anul 2022. Acesta a fost principalul subiect de discuţie în cadrul întâlnirii de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a disputat-o la sediul instituţiei cu reprezentanţii mediului.

Acestea se vor acorda până în 2026, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Daniel Cadariu declară:

„ Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022″.

În perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, acordarea tichetelor de vacanță în valoare de 1.450 de lei le-a oferit românilor, cu un venit salarial mai mic, posibilitatea să poată accesa acest program pentru a beneficia de o vacanță cu preț redus.

Aproximativ 1 milion de salariați români, din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță.

Ce speranțe sunt pentru ectorul HORECA, în 2022

Primii afectați de măsurile impuse de pandemia de Covid, apărută la nivel mondial la începutul anului 2020, au fost proprietarii de hoteluri și restaurante.

Guvernul României a venit cu o serie de măsuri încă de la începutul pandemiei, iar sectorul HORECA a avut de suferit prin prisma resctrițiilor. Regulile de distanțare socială, numărul limitat de persoane care pot participa la evenimente private dar și publice, au atras nemulțumirile deținătorilor de proprietăți din acest sistem.

Ministrul Daniel Cadariu are încredere că măsurile impuse vor fi mai lejere în anul următor, astfel încât HORECA să ofere servicii tuturor clienților.

„ Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi” a declarat Ministrul  Turismului.

Prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 a fost stabilită până la data de 31 decembrie 2022.

În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic.