Home » Știri » Știri economice » Torționarii condamnați pentru fapte de corupție rămân fără pensii de serviciu. Ce spune legea care a apărut în Monitorul Oficial

Torționarii condamnați pentru fapte de corupție rămân fără pensii de serviciu. Ce spune legea care a apărut în Monitorul Oficial

Manolică Anca / 09.11.2020, 10:00
Torționarii condamnați pentru fapte de corupție rămân fără pensii de serviciu. Ce spune legea care a apărut în Monitorul Oficial

Este oficial! Torționarii condamnați pentru fapte de corupție rămân fără pensii de serviciu. Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial, în seara de 5 noiembrie 2020 și a întrat în vigoare pe data de 7 noiembrie 2020.

Torționarii condamnați pentru fapte de corupție rămân fără pensii de serviciu

Adio pensii militare pentru cei condamnați definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii. Conform legii care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, pe data data de 5 noiembrie 2020, aceștia vor rămâne fără această remunerație.

Legea nr. 234/2020 prevede ca militarii ieșiți la pensie și condamnați definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii nu vor mai beneficia de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate. Totuși, legea prevede că „aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii”.
Pensionarii condamnați definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii nu vor mai primi pensii militare
Pensionarii condamnați definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii nu vor mai primi pensii militare

În plus, legea mai prevede ca, în cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru comiterea unor infracţiuni contra umanităţii, instanţele de judecată vor trebui să comunice în scris, în cel mult zece zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, casei de pensii sectoriale de care aparține pensionarul condamnat informaţii privind încetarea plății pensiei.

Și, nu în cele din urmă, legea prevede și hotărârea conform căreia vechimea în muncă a persoanelor condamnate va fi reprezentată de stagiul de cotizare în sistemul public de pensii.
„Legea reprezintă o minimă reparație morală, astfel încât cei care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârșit infracțiuni contra umanității și au fost condamnați printr-o sentință definitivă și irevocabilă, să nu mai beneficieze de pensii militare”, spun inițiatorii acestei legi.

Pensiile de care beneficiază militarii

Conform legislația în vigoare, în sistemul pensiilor militare de stat există trei mari categorii de pensii: de serviciu, de invaliditate și de urmaș.

Pensia de serviciu

Din această categorie fac parte, conform Legii nr. 223/2015, pensia pentru limită de vârstă, cea anticipată și cea anticipată parțială. Pensia pentru limită de vârstă se acordă militarilor și polițiștilor atunci când îndeplinesc, în același timp, următoarele condiții:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
  • au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

Pensia de serviciu anticipată poate fi acordată cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dacă au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

Iar în ceea ce privește pensia anticipată parțială, au dreptul la ea militarii, polițiștii și funcționarii din sistemul penitenciar care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani, din care cel puțin zece ani reprezintă vechime în serviciu.

Beneficiarii ultimelor două tipuri de pensii trebuie să se afle în una dintre următoarele situații:

  • sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
  • sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

Pensia de invaliditate

De aceasta pot beneficia militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare din țara noastră și se acordă în cazul în care aceștia își pierd total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Aceasta poate fi cauzată de producerea unor accidente de muncă sau a unei boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii serviciului militar sau al serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei, SIDA sau din cauza accidentelor oriu bolilor care nu au legătură cu îndeplinirea serviciului.

Pensionarii condamnați definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii nu vor mai primi pensii militare
Pensionarii condamnați definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii nu vor mai primi pensii militare

Pensia de urmaș

Această ultimă categorie se acordă, conform Legii nr. 223/2015, „copiilor și soțului supraviețuitor dacă susținătorul, la data decesului, era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii militare de stat”.

Astfel, aceasta se acordă copiilor până la vârsta de 16 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, până la terminarea acestora, dar să nu treacă de 26 de ani. Totodată, ce această pensie mai beneficiază și copiii invalizi, indiferent de grad, dacă invaliditatea a apărut în aceste perioade.

Pe de altă parte, la pensia de urmaș va avea dreptul și soțul supraviețuitor, la împlinirea vârstei standard de pensionare, condiția fiind ca durata căsătoriei cu cel decedat să fi fost de cel puțin 15 ani și să nu aibă venituri dintr-o activitate profesională sau acestea să fie mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Aceasta se acordă și în cazul unei căsătorii între 10 și 15 ani, cuantumul fiind diminuat. Iar, în cazul în care soții nu îndeplinesc condițiile duratei minime a căsătoriei și nu au venituri, pot beneficia de pensia de urmaș doar pentru o perioadă de șase luni.