Home » Știri » Vasilescu, BNR: Alegerea lui Donald Trump a marcat o graniță de sistem

Vasilescu, BNR: Alegerea lui Donald Trump a marcat o graniță de sistem

George Stanciu / 10.11.2016, 13:19
Vasilescu, BNR: Alegerea lui Donald Trump a marcat o graniță de sistem

”Alegerea lui Donald Trump ca președintele al Statelor Unite a marcat o graniţă de sistem, iar acum urmează un nou ciclu de 100 de ani”, susține Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), în timpul conferinței “Dezvoltarea României 2016”, acesta menționând că aceasta este o părere personală şi nu este reflectată de poziția sa ca reprezentant al BNR.

Vasilescu a avertizat că astfel de cicluri lungi nu se termină întotdeauna cu bine, având în vedere că ciclul de 100 de ani de după pacea de la Viena, din 1815, s-a sfârşit la începutul Primului Război Mondial.

“Dacă Trump a ieşit preşedinte probabil că jumătate de lume trebuie să se gândeasca la altă planetă. Nu îndrăznesc să fac previziuni. Poate că alegerea lui Donald Trump a marcat o graniţă de sistem, vorbim de cicluri istorice de 100 de ani, şi ne pregătim pentru un alt ciclu de 100 de ani”, a transmis Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a contrazis-o pe Anca Dragu, ministrul Finanţelor, ce a arătat o situație încurajatoare în ceea ce privește creșterea economică, afirmând că, de fapt, România nu o duce chiar atât de bine la acest capitol. Acesta a adăugat că, dintre cele 28 de state membre ale UE, România este pe locul 17 din punctul de vedere al valorii PIB şi pe penultimul loc la capitolul nivel de trai, arată news.ro.

”Acum, în 2016, suntem prima ţară care aleargă în capul plutonului, dar ne trage in jos istoria. Rămânem pe locul 27 în ceea ce priveşte ritmul de dezvoltare, şi anume puterea de cumpărare din această ţară”, este de părere Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a avertizat că România și-a pierdut relevanța economică în ultimul secol, având o dezvoltare mult mai slabă de cât restul lumii.

Astfel, România mică de la 1913, care includea doar Valahia, Moldova şi Dobrogea, era între primele 19 ţări din lume, având 0,8% din PIB-ul mondial, mult peste procentul pe care îl ocupă România actuală.

“În 1913, România era o fâşie de pământ la poalele munţilor Carpaţi.  Fără Transilvania, fără Banat. Astăzi nu am înanintat prea mult, chiar dacă ne-am apropiat de media europeană. Am ajuns la 57% din media europeană, calculele arată că trebuie să ajungem la 75% din media europeană ca să contăm”, a concluzionat Vasilescu.