Home » Știri » Viața Sf. Ioan Botezătorul. Semnificația nebănuită a hainelor lui. Ce e bine să faci în această zi de sărbătoare

Viața Sf. Ioan Botezătorul. Semnificația nebănuită a hainelor lui. Ce e bine să faci în această zi de sărbătoare

Nechifor Ioana / 06.01.2021, 18:16
Viața Sf. Ioan Botezătorul. Semnificația nebănuită a hainelor lui. Ce e bine să faci în această zi de sărbătoare

Considerat unul dintre cei mai importanți prooroci, Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a pregătit oamenii pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Din acest motiv i se mai spune și Înaintemergătorul. El face legătura dintre Vechiul și Noul Testament, iar Biserica i-a închinat mai multe sărbători. În fiecare an, pe 7 ianuarie, după Bobotează, se sărbătorește Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

Cine a prevestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Din informațiile redate pe crestinortodox.ro, aflăm că Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos. Părinții lui Ioan au fost preotul Zaharia și Elisabeta.

Îngerul Gavriil a vestit nașterea sa lui Zaharia, care în acel moment slujea la templu. Vestea a fost primită cu îndoială de Zaharia, iar pentru că nu a crezut în  cele spuse de înger a rămas mut până când soția lui a născut.

Despre Ioan Botezătorul se spune că a fost un model al smereniei și încă din tinerețe s-a îndreptat spre rugăciune și meditație.

Semnificația hainelor purtate de Sf. Ioan Botezătorul

Din Biblie aflăm că acesta purta o haină din păr de cămilă, era încins cu o curea de piele și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică.

Cămila are două interpretări, simbolizând atât curăția cât și necurăția. Este considerată un animal curat pentru că este rumegător, dar este privită și ca necurată, având în vedere că are copita despicată.

Luând în calcul aceste semnificații, cămila simbolizează poporul ales, iar necurăția o constituie neamurile păgâne. Așadar, haina de cămila semnifică chemarea evreilor și a păgânilor la Hristos.

În ceea ce privește alimentația lui, Ioan se hrănea doar cu cele plăcute Domnului, albina și lăcusta fiind considerate curate în Vechiul Testament.

Sfântul Ioan Botezătorul sau Înaintemergătorul
Sfântul Ioan Botezătorul sau Înaintemergătorul

Cum l-a cunoscut Ioan Botezătorul pe Iisus Hristos

Ioan Botezătorul s-ar fi născut cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos. Se spune că în momentul în care Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale.

Despre acel episod, Părintele Dumitru Staniloae spune ca Ioan „a simțit venind din Acela o lumină sau de la Duhul Sfânt din El, care l-a făcut să salte de bucurie. Sunt cunoștințe care apar în noi în chip tainic, fără niciun efort al nostru de a le câștiga”, arată crestinortodox.ro.

Deși Ioan nu-l știa atunci, în momentul în care ajunge prooroc acesta începe să vorbească despre venirea lui Iisus Hristos. „Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apă, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se și rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Și am văzut și mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu”, (Ioan 1, 33-34), este mărturia lui Ioan din Biblie.

„Dumnezeu il poate face pe om să audă în formî omeneasca ceea ce vrea El să-i spună, și să vadă în forma în care văd ochii omenești vointa Sa dintr-un anumit moment”, explică părintele Stăniloae.

Botezul lui Iisus Hristos de la râul Iordan
Botezul lui Iisus Hristos de la râul Iordan

Menirea Sfântului Ioan Botezătorul

Menirea lui Ioan Botezătorul a fost să pregătească oamenii pentru venirea lui Mesia. În al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii, Ioan Botezătorul a început să predice venirea lui Iisus.

„Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor!”, era mesajul pe care îl răspândea.

Unul dintre momentele cheie, redat și în Biblie, îl reprezintă botezul lui Iisus Hristos de la râul Iordan, când Duhul Sfânt este prezent sub forma unui porumbel.”Am vazut Duhul coborandu-Se din cer ca un porumbel si a ramas peste El”, este mărturisirea lui Ioan, după ce l-a botezat pe Iisus.

Moartea Sfântului Ioan Botezătorul

De-a lungul timpului prin predicile sale, Ioan Botezătorul a luptat pentru îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna convieţuire. Având în vedere valorile morale pe care le susținea cu tărie, Ioan l-a mustrat pe Irod Antipa, regele Iudeii, pentru traiul necuviincios pe care acesta îl ducea cu Irodiada, soția fratelui său.

La ziua lui Irod, Salomeea – fiica Irodiadei a dansat în fața regelui și a oaspeților săi. Dansul ei l-a încântat atât de mult pe Irod, încât acesta i-a promis că îi va oferi orice își dorește. Salomeea a întrebat-o pe mama sa ce ar trebui să-i ceară, iar răspunsul Irodiadei a fost unul necruțător.

Ea a îndemnat-o să-i ceară capul lui Ioan Botezătorul pe o tipsie. Astfel, tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul are loc la ospățul prilejuit de Irod cu prilejul zilei de naștere, la cererea Irodiadei și a fiicei ei.

Deși, în primă fază, cererea l-a îngrozit pe Irod, în cele din urmă, el a poruncit executarea lui Ioan, care se afla în închisoare.

În lucrarea Antichități iudaice, istoricul Iosephus Flavius susține că Irod l-a ucis pe Ioan pentru „ca nu cumva marea influență pe care Ioan o avea asupra oamenilor să-l determine pe Ioan să declanșeze o răscoală și să-l aducă pe Irod în puterea lui, căci ei păreau pregătiți să facă orice i-ar fi sfătuit el, așa că Irod a crezut că este mai bine să-l omoare”.

Ce e bine să faci pe 7 ianuarie. Obiceiuri și superstiții

Biserica îi atribuie lui Ioan Botezătorul șase sărbători: Zămislirea (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Botezul săvârșit de Sfântul Ioan Botezătorul
Botezul săvârșit de Sfântul Ioan Botezătorul

În popor circulă o serie de superstiții și obiceiuri despre care se spune că e bine să le respectăm pe 7 ianuarie, când se sărbătorește Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

În dimineața acestei zile sfinte de sărbătoare este bine ca oamenii să se stropească cu agheasmă pentru că se spune că altfel vor fi feriți de boli tot timpul anului.

Tot în popor se vorbește că, după Sfântul Ioan, se botează gerul, adică temperaturile încep să crească.

În anumite zone ale țării există un obicei numit udatul Ionilor. Spre exemplu, în Transilvania, cei cu numele de Ion sau derivate ale acestui nume erau plimbați prin sat până la râu, unde erau botezați.

În Bucovina, obișnuia să se pună un brad împodobit la porțile celor cu numele Sfântului Ioan, semn că acolo era mare petrecere.

Această zi este una a bucuriei, iar cel care nu o serbează cum se cuvine se spune că va fi trist tot anul.