Home » Știri » Știri sociale » Zile libere 2023. Lista completă a sărbătorilor legale din noul an

Zile libere 2023. Lista completă a sărbătorilor legale din noul an

Ileana Mladinoiu / 16.12.2022, 12:34
Zile libere 2023. Lista completă a sărbătorilor legale din noul an

Anul 2023  promite să fie bogat în posibilități de zile „punte”, adică de combinare a zilelor libere legale cu weekend-uri. Le mai putem denumi weekend-uri prelungite. Expresia „sărbători legale” se referă la sărbătorile civile și religioase care sunt stabilite prin lege. Codul Muncii enumeră sărbătorile legale și, de asemenea, stabilește un anumit număr de reguli care trebuie aplicate angajaților cu această ocazie.

Zile libere 2023. Tot ce trebuie să știi despre sărbătorile legale din noul an

În general, liberele legale reglementate de Codul Muncii sunt foarte bine cunoscute, dar ce nu se ştie, poate, este că un proiect de lege depus la Senat ar putea schimba situația în ceea ce privește zilele de sărbătoare legală, astfel încât românii să aibă mai multe libere de la stat. Practic se ia în calcul ca zilele de 6 și 7 ianuarie, când creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, să fie decretate zile libere. În proiectul inițiat de către PSD, se menționează faptul că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, cum ar fi Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania și  Suedia, ziua de 6 ianuarie este deja consemnată ca sărbătoare legală și zi liberă, în care nu se lucrează.

Iniţiatorii proiectului cu pricina, Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, aduc ca argument însemnătatea religioasă foarte mare a celor două zile. „Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere”, a declarat încă din noiembrie preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Acest proiect de lege se află pe masa de lucru la comisiile permanente ale Senatului și, dacă va fi adoptat, românii ar putea beneficia în total de 17 zile libere de la stat, în decursul unui an. Iar pentru că în ianuarie 2023 ziua de 6 ianuarie pică într-o vineri și în eventualitatea în care această zi va deveni liberă, românii se vor bucura de o nouă minivacanță, începând din prima săptămână a lui 2023. Proiectul legislativ a fost adoptat tacit, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, după cum scriu jurnaliștii de la wall-street.ro

Zile libere 2023. Lista completă

  • 1 ianuarie-duminică-Anul Nou;
  • 2 ianuarie-luni-Anul Nou;
  • 24 ianuarie-marți-Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie-vineri-Vinerea Mare;
  • 16 aprilie-duminică-Paştele;
  • 17 aprilie-luni-Paștele;
  • 1 mai-luni-Ziua Muncii;
  • 1 iunie-joi-Ziua Copilului;
  • 4 iunie-duminică-Rusaliile;
  • 5 iunie-luni-Rusaliile;
  • 15 august-marți-Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie-joi-Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie-vineri-Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie-luni-Crăciunul;
  • 26 decembrie-marți-Crăciunul;

Câte pică în cursul săptămânii

În concluzie, dintre cele 15 sărbători legale ale anului 2023, 3 pică în weekend, iar 12 în timpul săptămânii. Reţineţi că aceste zile libere legale se plătesc integral, ţinând cont că sunt sărbători legale prevăzute de statul nostru.

Totuși, există situaţii, cum ar fi cele din unitățile sanitare și de alimentație publică sau altele, în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. În acest caz, salariații  au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

În sectorul privat zilele libere plătite şi modalitatea de acordare a acestora sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern, indiferent de obiectul de activitate şi de programul de lucru.