Home » Când, unde, cum » 4 descoperiri arheologice înspăimântătoare. Întrec orice film de groază

4 descoperiri arheologice înspăimântătoare. Întrec orice film de groază

Cojocaru Cristian / 08.01.2022, 10:31
4 descoperiri arheologice înspăimântătoare. Întrec orice film de groază

Filmele hollywoodiene ne-au arătat doar o parte a arheologiei, partea mai plăcută. Cu toate acestea, există și o latură pe care, ca arheolog, trebuie să o accepți dacă practici această meserie. Află ce descoperiri arheologice înspăimântătoare au făcut cercetătorii, descoperiri care sunt demne de filmele horror.

Descoperiri arheologice înspăimântătoare demne de filmele horror

Crucifixe, apă sfințită, mănuși de toate tipurile și nu numai. Acestea ar fi lucurile de care ai avea nevoie și pe care ți le-ai dori atunci când ai da peste una dintre cele mai macrabe descoperiri arheologice. Iată care sunt cele mai înspăimântătoare lucruri găsite de către arheologi în săpăturile lor.

Gropi pline cu mâini tăiate

În timp ce excava un palat vechi de 3.600 de ani în orașul odată măreț Avaris, Egipt, o echipă de arheologi a dezgropat patru gropi. Cu toate că te-ai aștepta ca în acele gropi să găsești osemintele unor egipteni din Antichitate, ei bine oamenii de știință au descoperit doar mâinile tăiate ale acestora.

Acestea au fost găsite în palatul regelui Khayan al hiksoșilor, un popor din Asia de Vest care a domnit cândva peste o parte a Egiptului de Nord. În timp ce două dintre gropi erau situate într-o porțiune exterioară a palatului, celelalte două erau chiar în afara camerei tronului, indicând o oarecare importanță ceremonială. Potrivit lui Manfred Bietak, liderul săpăturilor, „majoritatea mâinilor sunt destul de mari, iar unele dintre ele sunt foarte mari”, ceea ce înseamnă că toate au fost luate de la bărbați adulți.

De fapt, aceste mâini sunt primele dovezi fizice pe care arheologii le-au găsit cu privire la o practică care este larg reprezentată în arta egipteană antică, în care soldații tăiau mâinile drepte ale inamicilor lor și le prezentau liderilor lor, care aruncau ceremonios mâinile în o groapă și apoi aruncă fiecărui soldat aur în schimb.

Copii sacrificați prin îngheț

Capacocha a fost un ritual de sacrificiu al copiilor incași în care doar cei mai frumoși dintre copii au fost aleși să treacă pe vârful unui munte andin și să înghețe până la moarte pentru a fi pe placul zeilor. Ritualul a fost adesea efectuat pentru a marca evenimente importante sau pentru a evita dezastrele naturale.

Prin sacrificiu se credea că acel copil va fi ridicat la statutul de divinitate și va atinge nemurirea. Și într-un fel care este adevărat, din moment ce arheologii descoperă acum aceste „mumii de gheață” ciudat de bine conservate și le oferă noi vieți. Probabil cel mai notabil dintre aceste locuri de sacrificiu a fost descoperit în 1999 pe vulcanul Llullaillaco din Argentina.

Când Johan Reinhard și echipa sa de arheologi de la înaltă altitudine au intrat în camera de înmormântare de piatră stivuită de lângă vârf, au găsit o scenă literalmente înghețată în timp, cu obiecte ceremoniale neatinse și trei copii. Aceste mumii perfect conservate au fost numite Llullaillaco Maiden, Llullaillaco Boy și Lightning Girl.

Deși ar fi frumos să ne gândim că acești copii și-au sacrificat de bunăvoie viața pentru ceea ce credeau ei a fi binele mai mare, cercetătorii au descoperit o poveste mult mai tulburătoare. Ultimul an al vieții copiilor a fost un vârtej incredibil de ceremonii fastuoase, pelerinaje în capitala Cuzco, mâncăruri extravagante… și o tonă de bere de porumb și frunze de coca. Pentru că este mai ușor să faci un copil să-și accepte soarta atunci când iese din mintea sa, mai ales când soarta menționată este înghețată în vârful unui munte.

descoperiri arheologice înspăimântătoare
Groapa din Egipt continea mai multe maini taiate

Puzzle din schelete umane

La începutul anilor 2000, cercetătorii au descoperit două schelete curios de bine conservate sub ruinele unei așezări vechi de 3.000 de ani, din epoca bronzului din Highlands.  Scheletele au fost ulterior identificate ca fiind ale unui bărbat și o femeie. Cu toate acestea, după mai bine de 10 ani în care le-a studiat, profesorul de arheologie biomedicală de la Universitatea din Manchester Terry Brown și-a dat în sfârșit seama ce-l deranjase atât de mult în legătură cu ele: anumite piese nu păreau să se potrivească prea bine. Așa că Brown a decis să extragă mostre de ADN din diferite oase ale scheletului feminin.

Ceea ce a descoperit a fost că ei nu găsiseră deloc două schelete, ci adunate cu grijă, oasele a șase cadavre diferite. Studii ulterioare au arătat că, înainte de a fi asamblate, cadavrele au fost mai întâi scufundate în mlaștină datorită capacităților uimitoare de a mumifica rămășițele umane.  Astfel, cadavrele au fost ținute acolo mai bine de un an, după care au fost pescuite și adunate oasele a șase dintre ele în două schelete.

Scena unui atac de canibalism în masă

În 1994, în adâncurile întunecate ale El Sidron, un sistem de peșteri din nord-vestul Spaniei, cercetătorii au descoperit rămășițele uscate a 12 oameni din Neanderthal. Aceasta nu a fost o „colecție” aleatorie de indivizi; era o familie întreagă (trei copii, trei adolescenți și șase adulți). Și nici cercetătorii nu dăduseră peste vreun fel de cimitir preistoric al oamenilor cavernelor pentru că toți cei 12 indivizi muriseră brusc, chiar în același timp. Cauza morții acestor oameni de Neanderthal a fost, de fapt, o altă bandă de oameni de Neanderthal. Se pare că această familie a fost vânată pentru hrană.

„Se pare că au fost uciși și mâncați, cu oasele și craniile deschise pentru a extrage măduva, limba și creierul”, a spus dr. Carles Lalueza-Fox, unul dintre cercetătorii care au studiat rămășițele de la Institutul de Evoluție și Biologie din Barcelona în ultimii 13 ani.

Iar dacă descrierea sa extrem de detaliată nu te-a oprit încă, ia în considerare faptul că acesta a fost un bufet complet în stil zombi; nu a existat nicio dovadă a unui incendiu, așa că victimele au fost devorate crude. Dr. Lalueza-Fox a continuat postulând că descoperirea a fost cel mai probabil o dovadă a unei confruntări sângeroase între două bande rivale din Neanderthal.