Home » Tehnologie & Știinta » 7 creaturi ciudate găsite în adâncurile mării, în 2021

7 creaturi ciudate găsite în adâncurile mării, în 2021

Cojocaru Cristian / 03.01.2022, 10:40
7 creaturi ciudate găsite în adâncurile mării, în 2021

Întotdeauna adâncurile mării dezvăluie noi creaturi ciudate pe măsură ce acestea sunt explorate de oamenii de știință. Astfel, în continuare sunt descoperite animale bizare în apele lumii și se consideră că se cunoaște doar o mică parte din lumea marină. Află ce creaturi au găsit cercetătorii de-a lungul anului 2021.

Creaturi ciudate care au fost găsite în adâncurile mării

Dacă te întrebi unde anume ai putea găsi creaturi bizare care să sfizede imaginația, răspunsul constă în apa mărilor și oceanelor. În fiecare an, cercetătorii surprind imagini incredibile cu animale cu un aspect parca de pe o altă lume, pândind din adâncuri. Iată ce animale ciudate au fost găsite în anul 2021.

Meduze roșii

În august, cercetătorii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au anunțat descoperirea unei specii de meduze de culoare roșie. Această specie aparține, potrivit cercetătorilor, genului Poralia.  Ei au văzut pentru prima dată noua meduză pe 28 iulie, folosind un vehicul operat de la distanță (ROV) la o adâncime de aproximativ 700 de metri chiar în largul coastei Newport, Rhode Island. Alte animale, inclusiv alți cnidari (meduze și corali), ctenofori (jeleuri de pieptene), crustacee și Actinopterygii (pești cu aripioare raze), au fost, de asemenea, văzute la scufundare.

Caracatiță transparentă

Tot în august, cercetătorii de la Schmidt Ocean Institute (SOI) au arătat imagini ale unei caracatițe transparente (Vitreledonella richardi) în largul coastei îndepărtate a insulelor Phoenix, un arhipelag situat la mai mult de 5.100 km nord-est de Sydney, Australia. Cefalopodul translucid a fost descoperit inițial în timpul unei expediții de 34 de zile în Oceanul Pacific Central la bordul navei de cercetare Falkor al SOI. Oamenii de știință de la bord au observat creatura folosind ROV-ul SuBastian, care a petrecut un total de 182 de ore scanând fundul mării în timpul expediției.

Pește-balenă care își schimbă forma

Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Monterey Bay (MBARI) a lansat în august imagini care arată o femelă de pește-balenă portocaliu strălucitor la aproximativ 2.013 m adâncime în largul țărmului Monterey Bay, California. Se cunosc foarte puține lucruri despre acest pește bizar din cauza celor trei înfățișări drastic diferite ale puietului (tapetails), masculilor (bignoses) și femelelor (pește-balenă). Cele trei forme arată atât de diferit încât oamenii de știință au crezut inițial că sunt trei specii diferite. Transformarea de la femelele juvenile la cele mature se crede a fi una dintre cele mai extreme dintre toate vertebratele.

creaturi adâncurile mării
Calamarul spios care seamănă cu un extraterestru

„Împăratul Dumbo”

În luna mai, cercetătorii au raportat descoperirea unei noi specii de caracatiță Dumbo (Grimpteuthis imperator), poreclit de către cercetători „împăratul Dumbo”. Cercetătorii au descoperit adorabila creatură în 2016, când au târât-o accidental la suprafață într-o plasă în timp ce se aflau la bordul navei germane de cercetare Sonne, în timpul unei expediții în Insulele Aleutine în Marea Bering. Speciile de caracatiță Dumbo pot fi identificate prin țesătura asemănătoare umbrelelor care le unește tentaculele și aripioarele lor asemănătoare urechilor, care seamănă cu urechile supradimensionate ale celebrului elefant Disney.

SpongeBob și Patrick din viața reală

În august, NOAA a lansat o fotografie comică a omologilor din viața reală ai celor mai buni prieteni din desene animate SpongeBob Squarepants și Patrick Star, unul lângă altul, pe fundul mării. Imaginea buretelui galben pătrat și a stelei de mare roz cu cinci colțuri au fost luate de un ROV pe 27 iulie, la o adâncime de 1.885 m, în timpul unei expediții a muntelui Retriever de pe coasta Noii Anglie.

„Buretele este din genul Hertwigia, iar steaua de mare este din genul Chondraster”, a declarat Christopher Mah, un biolog marin la Muzeul Național de Istorie Naturală al Smithsonian, care a făcut prima comparație pe Twitter.

Calamar spinos

În noiembrie, oamenii de știință de la NOAA au observat un calamar rar din genul Magnapinna cu un ROV în timpul unei expediții în Golful Mexic. Calamarul fantomatic are un plan corporal foarte ciudat, cu aripioare uriașe, irizate și îndoiri bizare asemănătoare cotului în tentaculele sale. Până în prezent, au fost confirmate mai puțin de 20 de observări ale acestui cefalopod de adâncime de când a fost descoperit pentru prima dată în 1998.

Meduza fantomă uriașă

În noiembrie, MBARI a lansat imagini video rare cu o meduză fantomă uriașă (Stygiomedusa gigantea). Oamenii de știință care operează un ROV la o adâncime de 975 m în Monterey Bay, California, au observat jeleul masiv, cu clopotul său de 1 m lățime 10 m lungime asemănătoare unei panglici.  Nu se știu multe despre meduzele-fantomă, dar oamenii de știință cred că își folosește brațele pentru a capta prada și a o aduce până la gură. Creatura se propulsează, de asemenea, prin adâncurile întunecate cu pulsuri periodice ale clopotului său.