Home » Tehnologie & Știinta » AMD a impresionat cu procesorul Ryzen si acum promite o performanta superioara si pe laptopuri.

AMD a impresionat cu procesorul Ryzen si acum promite o performanta superioara si pe laptopuri.

Redactia Știri / 28.10.2017, 07:13
AMD a impresionat cu procesorul Ryzen si acum promite o performanta superioara si pe laptopuri.

AMD a anunțat noile procesoare Ryzen 5 2500U și Ryzen 7 2700U, cipuri speciale pentru laptopuri ultrasubțiri, ultraportabile, la care să nu faci rabat de la autonomie și performanță. Și ar trebui să te obișnuiești cu un acronim: APU – accelerated processing unit, pentru că AMD susține că asta sunt cele două. Au integrată partea de CPU și de GPU, prima fiind Ryzen, cea de-a doua fiind Radeon Vega.

Cu acronimul acesta în minte poți să întrevezi și unde crede AMD că va excela: performanță grafică fără compromisul prin care trece Intel. În loc să depinzi de o placă grafică dedicată, independentă de procesor, AMD le integrează într-un singur produs. Din testele prin care Ryzen pentru laptopuri a fost trecut până acum și din rezultatele raportate de AMD într-o prezentare recentă, Ryzen 7 2700U este superior versiunii Intel Core i7-8550U în 3DMark Time Spy, în TrueCrypt 7.1a, PCMark 10 și POVRay 3.7.

Mai mult, AMD susține că seria Ryzen cu grafică Vega lansează aplicații cu 41% mai repede decât generația precedentă și în testele de browser atât Ryzen 7 2700U, cât și Ryzen 5 2500U au scos scoruri similare. Și, nu în ultimul rând, autonomie: de două ori mai bună decât generația precedentă. Desigur, asta poți vedea cel mai bine în utilizare de zi cu zi, nu în teste.

Ca specificații, AMD Ryzen 7 2700U vine cu patru nuclee și 8 threaduri, cu frecvență de 2,2GHz (care poate fi dusă până la 3,8Ghz), iar AMD Ryzen 5 2500U vine tot cu patru nuclee și opt threaduri, dar la frecvență de 2GHz (și poate ajunge până la 3,6Ghz). Ambele ar trebui să ofere cu până la 200% mai multă performanță per CPU (multicore) și până la 128% creștere a performanței pe GPU.

Anul viitor va fi foarte interesant în ceea ce privește evoluția laptopurilor. AMD are deja parteneriat cu Acer, HP și Lenovo pentru calculatoare și cel mai probabil vor fi mai multe disponibile la CES 2018.

Citește mai multe despre tehnologie si procesoarele AMD Ryzen, aici.