Home » Tehnologie & Știinta » Ar putea Pământul să aibă mai mult de o Lună? Ce spun specialiștii

Ar putea Pământul să aibă mai mult de o Lună? Ce spun specialiștii

Cojocaru Cristian / 23.02.2022, 17:09
Ar putea Pământul să aibă mai mult de o Lună? Ce spun specialiștii

Luna este corpul cercesc care ne fascinează pe timpul nopții, față de care sunt legate multe mistere și nu numai. Așadar, cu toate că în prezent vedem o singură Lună, se pare că Pământul ar fi avut mai multe luni în trecut. Află la ce concluzii au ajuns specialiștii în domeniu și câte luni ar putea avea Planeta Albastră.

Pământul ar fi putut avea mai mult de o Lună

Dacă ne uităm la restul planetelor interioare din sistemul solar, se pare că Pământul are un exces de luni. Mercur și Venus nu au, iar Marte are două, deși totul indică faptul că sunt asteroizi capturați din centura de asteroizi vecină. Luna Pământului cu siguranță nu este un asteroid capturat, este prea mare și masivă pentru asta. Prin urmare, se pare că Pământul ar fi singurul din acest cvartet de planete cu un satelit  „natural”.

Desigur, sateliții tuturor planetelor sunt naturali, nimeni nu i-a construit, deși unii sunt mai naturali decât alții. Știm despre 3 mecanisme posibile prin care o planetă poate obține o lună. De la cele mai multe la cele mai puțin naturale, ar fi următoarele. În primul rând, din discul protoplanetar, discul de gaz și praf care înconjoară o stea atunci când se formează și din care se formează planete, se pot forma corpuri mai mici care ajung să orbiteze în jurul acelor planete. Așa s-ar fi format cei mai mari sateliți ai lui Jupiter, Saturn sau Uranus, sateliți precum Ganimede, Titan sau Oberon.

O altă opțiune este ceea ce credem că s-a întâmplat pe Pământ. La milioane de ani de la formarea planetei, are loc o coliziune cu un alt corp cu o orbită similară. Din ciocnire sunt ejectate cantități mari de material care ajung să formeze un satelit sau să cadă pe planetă. Așa credem că s-a format Luna.

Acest mecanism ar putea explica și formarea lunilor de pe Marte, deși nu există prea multe dovezi care să susțină această idee. Ultima opțiune este captura gravitațională a unui asteroid rătăcitor. Acesta este modul în care (cel mai probabil) Marte și-a obținut singurele două luni, Phobos și Deimos, și cum Neptun și-a obținut cea mai mare lună, Triton, care a fost probabil o planetă pitică capturată.

Am putea spune așadar că cel mai natural mod de a obține un satelit este din același material care a ajuns să formeze planeta pe care o orbitează, în al doilea rând, creând satelitul din expulzarea unei părți a materialului planetar după o coliziune și, în final, captarea unui obiect, care a fost creat în altă parte a sistemului solar. Deci, dacă Pământul ar obține un nou satelit, ar trebui să fie prin captură gravitațională. A doua opțiune ar fi încă posibilă din punct de vedere tehnic, însă nu poate fi vorba de a fi luată în considerare.

pământul lună
In trecut, doua corpuri ceresti au orbitat in jurul Pamantului

Lunile care au orbitat în trecut Pământul

Ei bine, ar putea Pământul să captureze un asteroid sau o cometă, obținând o lună nouă? Da, ar putea și probabil a făcut-o de sute de ori de-a lungul istoriei sale. Probabil pentru că au trecut doar câteva decenii de când am avut capacitatea de a detecta aceste luni, care sunt de obicei asteroizi de câțiva metri în diametru. Și totuși în acel timp am detectat cel puțin 2 luni noi în jurul Pământului. Având în vedere dimensiunea și sincronizarea acestor sateliți, este dificil să se facă descoperiri definitive și discutabile. Este greu, dar nu imposibil.

Pe 14 septembrie 2006, a fost detectat un obiect de aproximativ 3 metri în diametru care părea să orbiteze Pământul. La început s-a crezut că ar putea face parte dintr-o rachetă folosită în timpul uneia dintre misiunile Apollo cu trei decenii mai devreme. Acesta nu a fost în totalitate un capriciu al descoperitorilor săi, deoarece obiectul J002E3, descoperit în 2002, se crede în prezent că ar corespunde celei de-a treia etape a rachetei Saturn V folosită în misiunea Apollo 12.

Ei bine, obiectul descoperit în 2006 a ajuns să fie o stâncă și a fost numit 2006 RH120. Acest obiect a orbitat în jurul Pământului timp de 11 luni între 2006 și 2007, până când o apropiere strânsă cu Luna l-a proiectat înapoi pe orbita heliocentrică din care plecase, devenind astfel o a doua lună a Pământului pentru aproape un an întreg.

În 2020, a fost descoperit un alt obiect similar, numit 2020 CD3, care orbita Pământul de la începutul anului 2017 până în mai 2020, când a revenit pe orbita sa în jurul Soarelui. Principalul impediment în calea existenței unui al doilea satelit în jurul Pământului este tocmai primul nostru satelit, Luna, care datorită masei sale mari , este capabil să perturbe orbitele acestor obiecte, făcându-le instabile.

Cu toate acestea, trebuie doar să te uiți la Pluto pentru a vedea că poate o a doua lună nu este prea mult de cerut. Pluto are 5 luni în total, deși unul dintre ele, Charon, reprezintă mai mult de 99,99% din masa celor cinci luni împreună. Charon este atât de masiv încât Pluto este adesea considerat a fi mai mult o planetă dublă, Pluto-Charon.

Dar, în ciuda acestui fapt, celelalte 4 luni au orbite stabile în jurul acestui sistem dublu. Acest lucru indică faptul că ceva similar pe Pământ ar fi, în principiu, posibil, deși, cel mai probabil, orbita acelei a doua luni ar trebui să fie dincolo de orbita lunii în sine, de cel puțin de două ori mai departe.