Home » Tehnologie & Știinta » Care sunt planetele Sistemului Solar și de ce au primit nume de zei

Care sunt planetele Sistemului Solar și de ce au primit nume de zei

Cojocaru Cristian / 08.01.2022, 12:03
Care sunt planetele Sistemului Solar și de ce au primit nume de zei

În urmă cu miliarde de ani, Sistemul Solar lua naștere în urma unui colaps gravitațional. Ulterior, s-au format planetele pe care oamenii din Antichitate le-au numit în funcție de zeii cunoscuți. Află care sunt planetele Sistemului Solar și în funcție de ce anume au primit numele zeilor.

Când au luat naștere planetele Sistemului Solar

4,5 miliarde de ani au trecut de la formarea Sistemului Solar care a avut loc din cauza colapsului gravitațional din cadrul unui nor molecular. Acest nor avea un diametru de câțiva ani-lumină, fiind probabil și cel care a dat naștere mai multor stele. Acesta era format din hidrogenn, heliu, dar și alte câteva elemente grele.

În momentul colapsului, conservarea momentului cinetic a determinat-o să aibă o viteză de rotație mai mare. Datorită vitezei de rotație tot mai mare, centrul s-a aplatizat, luând forma unui disc cu un diametru de aproximativ 200 UA. Protoplanetele s-au format în urma atracției de material cosmic, formând corpuri din ce în ce mai mari.

Mai multe protoplanete au existat atunci în Sistemul Soar timpuriu, doar că de-a lungul timpului, acestea au fuzionat sau s-au distrus, formând planete și planete pitice. Datorită punctului de fierbere foarte mare, metalele au putut rezista în interiorul fierbinte, aproape de Soare, formându-se planetele de rocă precum Mercur, Venus, Terra și Marte. Plantele gazoase precum Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun au luat naștere mai departe de Soare, după linia de îngheț.

În Sistemul Solar se află 8 planete, 5 planete pitice, 171 de sateliți ai planetelor și alte câteva sute de mii de asteroizi și comete. Așadar, sistemul solar numără următoarele planete:

  • Mercur;
  • Venus;
  • Terra;
  • Jupiter;
  • Saturn;
  • Uranus;
  • Neptun.

Planetele pitice care se regăsesc în Sistemul Solar sunt:

  • Ceres;
  • Pluto;
  • Eris;
  • Makemake;
  • Haumea.

Asteroizii se pot regăsi în cele două centuri existente, prima fiind unde se află Marte și Jupiter, iar cea de-a doua, după planeta Neptun denumită centura lui Kuiper. Cu toate acestea, planetele au o denumire care este strâns legată de descoperirea acestora în timpul Greciei și a Romei Antice.

planetele sistemului solar
Sistemul Solar contine doua centuri de asterorizi

Denumirea planetelor

Pe atunci, savanții erau de părere că Pământul este centrul, iar corpurile cerești se roteau ăn jurul lor, astfel că cercetătorii nu au considerat Pământul o planetă și implicit nu au botezat-o. Cuvântul „planetă” este derivat din grecescul πλανήτης, care se traduce prin „vagabond” sau „rătăcitor”. Această denumire este una generică și a fost dată datorită teoriei geocentrismului creată de către Ptolemeu. El a fost cel care a afirmat că Pământul este centrul Universului.

Savanții au denumit planetele după numele zeilor greci și romani. Astfel, Marte fiind planeta roșie, a primit numele după zeul războiului. Venus a primit denumirea pentru că era cea mai strălucitoare planetă, primind numele zeiței frumuseții. Cea mai rapidă planetă, Mercur a primit numele de la zeul mesager, în timp ce cea mai mare dintre acestea, a primit numele celui mai important zeu: Jupiter.

A doua ca mărime a primit numele Saturn după zeul roman al agriculturii, în timp ce Uranus și Neptun au fost descoperite abia după câteva secole, primind inițial numele celor care le-au descoperit. Chiar și așa, în 1950 a fost stabilit standardul potrivit căruia ambele planete să fie denumite după zei. Astfel, Uranus a primit numele zeului grecesc al cerului, iar Neptun după cel roman al mărilor. Pluto a primit numele în anul 1936 după zeul lumii subterane, însă în anul 2006, aceasta a fost clasificată drept planetă pitică.