Home » Tehnologie & Știinta » Câți dinți are peștele Tigru. Arată la fel de înfiorător precum este și denumirea sa

Câți dinți are peștele Tigru. Arată la fel de înfiorător precum este și denumirea sa

Cojocaru Cristian / 23.02.2022, 11:44
Câți dinți are peștele Tigru. Arată la fel de înfiorător precum este și denumirea sa

Acest pește, cu toate că nu este de dimensiuni foarte mari, este unul destul de înfiorător. Peștele de apă dulce trăiește în râurile și lacurile bogate în oxigen, fiind un prădător al bancurilor de pești. Peștele Tigru dispune de fălci puternice și de un anumit număr de dinți care îi ajută la capturarea hranei. Află mai multe detalii despre acest înotător fioros.

De câți dinți dispune peștele Tigru

Peștele Tigru sau Hydrocynus vittatus este o specie de pește de apă dulce care se poate regăsi în marile râuri, dar și în lacurile bogate în oxigen de pe teritoriul Africii. Foarte multe exemplare ale acestei specii se regăsesc în lacul Kariba și râurile Zambezi, Congo, Nil. Niger, Zair și Limpopo.

Acest pește răpitor este cunoscut de pescari ca fiind o specie lacomă, însă reprezintă și un adevărat trofeu pentru ei. Peștele Tigru ajungel la o lungime de aproximativ un metru și o greutate de până la 18 kg. De cele mai multe ori, femela măsoară și cântărește mai mult decât masculul.

Pe corpul peștelui se por regăsi nenumărate dungi închise la culoare, alcătuite din pete așezate la rând. Înotătoarele acestor pești sunt de dimensiuni mici și au o culoare galben-roșiatică. În cazul înotătoarelor dorsale, pot fi remarcate anumite diferențe între ele. Astfel, prima este foarte mare și poziționată pe mijlocul spatelui, în timp ce cea de-a doua este mică și prezintă o pată spre marginea ei, fiind o caracteristică a acestei specii de pești.

În cazul înotătoarei anale, aceasta este suficient de mare, iar înotătoarea codală este adânc bifurcată. Marginile aripioarelor sunt portocalii sau roșii, iar în cazul masculilor, acestea prezintă pigment negru. Capul peștelui este de dimensiuni considerabile, cu o formă alungită, iar maxilarele puternice sunt prevăzute cu un număr de 32 de dinți mari și ascuțiți. În cazul peștilor mai tineri din această specie, corpul lor au o nuanță argintie mai deschisă.

dinți peștele tigru
Pestele tigru dispune de 32 de dinti ascutiti si falci puternice

Peștele-tigru uriaș ajunge la dimensiuni duble față de ruda sa

Atunci când caută hrană, peștele Tigru obișnuiește să urmărească bancurile de pești, brusc să prindă prada și ori să o înghită întreagă, ori să muște bucăți din corpul acesteia cu ajutorul celor 32 de dinți. Uneori, atunci când prada lipsește, această specie recurge la acte de canibalism. Sezonul ploios reprezintă perioada de reproducere a peștelui-tigru.

Hyrdocynus vittatus, așa cum este denumirea sa științifică face parte din ordinul Characiformes, familia Alestidae. În Africa se mai poate regăsi o specie înrudită cu aceasta, fiind vorba despre peștele tigru uriaș, care poartă denumirea științifică de Hyrdocynus goliath, fiind un pește care atinge dimensiuni incredibile.

Cercetătorii afirmă că acesta este cel mai mare pește răpitor al râurilor africane, putând ajunge chiar și la 1,8 metri lungime și la o greutate de până la 65 de kilograme. Această specie este destul de frecventă în râul Congo, în partea inferioară a cursului, unde pește poate înota până la adâncimi de 200 de metri.

Pescarii care doresc să prindă o asemenea pradă, ar trebui să fie înzestrați cu multă răbdare, fiind un pește greu de capturat. Unii dintre ei apelează la ghizii locali pentru  a-i conduce către locurile cunoscute pentru a putea prinde acest răpitor. În general, peștele-tigru se diferențiază față de ceilalți pești din Africa datorită dinților mari, dar și a forței de care dau dovadă atunci când sunt prinși de pescarii.

Dinții acestor pești răpitor, mai ales cei de pe marginea fălcilor sunt foarte mari, uneori ieșind în afară, precum colții tigrilor. Sunt recunoscute cinci specii de pești tigru: Hydrocynus vittatus, Hydrocynus goliath, Hydrocynus brevis, Hydrocynus forskahlii si Hydrocynus tanzaniae.