Home » Tehnologie & Știinta » Câți oameni ar putea trăi pe Lună. Răspunsul surprinzător

Câți oameni ar putea trăi pe Lună. Răspunsul surprinzător

Manolică Anca / 23.11.2021, 16:37
Câți oameni ar putea trăi pe Lună. Răspunsul surprinzător

Cu siguranță, de multe am admirat satelitul natural al planetei noastre, Luna, și ne-am întrebat cum ar fi să locuim acolo. Deși Luna are atmosferă, aceasta este foarte subțire, fiind compusă în principal din hidrogen, neon și argon. Acest amestec gazos nu poate susține mamiferele care sunt dependente de oxigen, precum oamenii. Totuși, există și oxigen, dar nu sub formă gazoasă. Hai să vedem cum și câți oameni ar putea trăi pe Lună în aceste condiții.

Câți oameni ar putea trăi pe Lună

Având în vedere că Luna este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră, oamenii o văd tot mai mult ca o posibilă casă în viitor. Dar se aliniază această viziune cu realitatea? Va ajunge Luna într-o bună zi să fie o proprietate fierbinte și, dacă da, câți oameni ar putea trăi, în mod realist, pe Lună, în peisajul său deloc primitor astăzi?

Pentru început, ar trebui să ne gândit la suprafața lunii. Aceasta reprezintă circa 15,9% din suprafața totală a Pământului, excluzând suprafața Pământului acoperită de oceane. Din punct de vedere tehnic, dacă am calcula această suprafață la densitatea celor mai populate orașe de pe Pământ, trilioane de oameni am putea pune pe suprafața Lunii.

Însă, acum vine întrebarea: cât de mulți oameni ar putea susține în mod durabil Luna? În acest caz, satelitul natural al planetei noastre poate fi considerat un verișor mai sărac al Terrei.

8 miliarde de oameni ar putea trăi pe Lună timp de 100.000 de ani

Atmosfera Lunii este extrem de subțire, fiind formată din hidrogen, neon si argon. Există, de asemenea, mult oxigen pe Lună, totuși, cu o singură remarcă importantă: atmosfera Lunii nu are suficient oxigen pentru a susține viața umană.

Însă, stratul superior de sol stâncos, cunoscut sub numele de „regolit”, adânc de zece metri – un strat de rocă și praf din care este făcută suprafața Lunii – are suficient pentru 8 miliarde de oameni. pentru a supraviețui aproximativ 100.000 de ani sau de două ori mai mult. Singura problemă, desigur, este că nu putem respira pietre. Oxigenul poate fi găsit în multe dintre mineralele din solul care ne înconjoară, Pe Lună, reprezintă aproximativ 45% din sol.

Suprafața Lunii
Suprafața Lunii

Potrivit unor date recente, noi, oamenii, pentru a supraviețui, avem nevoie să respirăm, în medie, cam 800 de grame de oxigen pe zi. La un calcul matematic, ar însemna că aproximativ 630 kg de oxigen ne-ar ține în viață timp de aproximativ doi ani.

Putem face ceva pentru a extrage acest oxigen din regolit?

Un nou program comun între Agenția Spațială Australiană și NASA s- a angajat să trimită un rover australian pe Lună prin programul Artemis al NASA pentru a colecta roci lunare ca o „încercare de a extrage oxigen din regolitul lunar”. Rezultatele au potențialul de a schimba civilizația așa cum o cunoaștem, deoarece dacă coloniștii lunari pot sintetiza aer respirabil „in situ”, o bază lunară pe termen lung ar fi mult mai fezabilă.

Pentru a accesa oxigenul de pe suprafața Lunii, ar fi nevoie, da, de multă energie. Ar fi nevoie de reactoare pentru a crea oxigen prin electroliză, ceea ce este deja o mare provocare.