Home » Tehnologie & Știinta » Ce a fost înainte de Big Bang. Marele mister, elucidat de oamenii de știință

Ce a fost înainte de Big Bang. Marele mister, elucidat de oamenii de știință

Manolică Anca / 25.11.2020, 17:33
Ce a fost înainte de Big Bang. Marele mister, elucidat de oamenii de știință

Ce a fost înainte de Big Bang? Este o întrebare pe care mulți dintre noi ne-am pus-o de-a lungul anilor. Oamenii de știință încearcă să dezlege acest mister. În timp ce unii spun că nu ar fi existat nimic, alții suștin că ar fi fost doar o gaură neagră. Iată ce mister au elucidat oamenii de știință.

Ce este Big Bang

Big Bang-ul nu a fost de fapt un bang. Nu a fost o explozie de cioburi de metal, ca într-un foc de artificii, nici vreun material, ci expansiunea rapidă a spațiului în sine. Big Bang este modelul cosmologic care explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Pe scurt, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13 miliarde de ani.

„Teoria Big Bang” este modelul care explică apariția materiei, energiei, spațiului și timpului, altfel spus a existenței Universului. Această teorie încearcă să explice de ce universul se extinde în permanență încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile.

La început, Universul era infinit de mic. Tot ce ne înconjoară – lucrurile care alcătuiesc galaxiile, stelele, planetele – au fost strânse împreună, creând ceea ce este cunoscut ca o singularitate

Numeroși specialiști se lupă să descopere dacă a existat, cu adevărat, ceva înainte de Big Bang
Numeroși specialiști se lupă să descopere dacă a existat, cu adevărat, ceva înainte de Big Bang

Ce a fost înainte de Big Bang

Un grup de matematicieni din Canada şi Egipt a analizat o teorie deja existentă despre acest mister şi un grup de ecuaţii pentru a descoperi ce a fost înainte de Big Bang. În urma studiului, a reieșit faptul că universul a trecut prin patru etape de formare și că înaintea apariţiei acestuia a existat un alt univers, mai concret, o altă fază cosmică. Pe lângă faptul că este infinit în privința dimensiunii, acesta este ciclic şi a existat întotdeauna într-unul din cele patru stagii.

Universul se extinde, iar viteza cu care acesta se extinde creşte şi ea, la rândul ei. Însă, echipa de cercetători crede că modificările generate de către mecanica cuantică vor stopa, la un moment dat, această expansiune şi va trage totul înapoi, către un punct infinit. Iar de la acest punct, universul va începe să se extindă din nou.

Studiul cercetătorilor este unul extrem de complex, iar profesorul Mir Faizal a evidențiat principalele aspecte ale acestuia. Astfel, aceștia au integrat mecanica cuantică în cosmologie, această metodă modificând ecuaţia cosmologiei și demonstrând faptul că universul are patru faze. Iar faza prezentă a universului este doar una dintre acestea.

Profesorul susține că înainte de Big Bang a mai fost o fază şi este posibil ca aceasta să poată fi studiată prin analizarea fizicii fazei prezente a universului.

„În modelul cosmic propus de noi, universul nu a început odată cu Big-Bang-ul, ci a existat o fază de tranziţie către o altă fază. Acest lucru este posibil pentru că universul poate exista în patru faze diferite, precum apa există în trei faze diferite. Aşa cum putem afla care sunt proprietăţile gheţii doar prin observarea apei din care aceasta s-a format, putem afla ce a fost înaintea acestui univers doar prin studierea fizicii acestui univers”, a spus Mir Faizal,

Conform modelul cosmin conceput de cercetători, natura ciclică a universului are loc ca un rezultat al încorporării efectului cuantic într-un model cosmic al universului. Mai mult, echipa a încorporat efectul unei lungimi minime şi a unei energii maxime, descoperind o natură ciclică.